Najlepsze i najgorsze orzechy dla zdrowia
Włoskie, laskowe, ziemne, migdały, pistacje… Orzechy pełne są zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych oraz białka, błonnika, witamin (m.in. witaminy E o działaniu antyoksydacyjnym, która spowalnia procesy starzenia się organizmu) i składników mineralnych, takich jak magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego. Chociaż wszystkie rodzaje niosą korzyści dla organizmu, istnieją odmiany zdrowsze od innych. Sprawdź, które orzechy możesz jeść na diecie, a których lepiej unikać, które wspomagają pracę serca, a które są najkorzystniejsze dla mózgu.
Najlepsze orzechy dla diety: migdały, orzechy nerkowca i pistacje
Różne rodzaje orzechów są sobie prawie równe, jeśli chodzi o zawartość kalorii. Jedzone umiarkowanie, wszystkie będą zdrowym dodatkiem do diety. Zawarta w nich mieszanka kwasów tłuszczowych omega 3, białka oraz błonnika pomaga zachować uczucie sytości i hamować apetyt na dłużej.
Najmniejszą zawartość kalorii mają migdały (23 sztuki to 6 gramów białka i 14 gramów tłuszczu), następnie orzechy nerkowca (16-18 orzechów to 5 gramów białka i 13 gramów tłuszczu) oraz pistacje (49 orzechów to 6 gramów białka i 13 gramów tłuszczu).
Szkodliwe orzechy
Lepiej unikać orzechów prażonych w oleju i jeść je na surowo lub odmianę prażoną bez dodatku tłuszczu. Niestety, orzechy są zwykle nasiąknięte niezdrowymi rodzajami tłuszczu omega-6 oraz przygotowywane w tak wysokiej temperaturze, że tracą swoje wartości odżywcze. Należy również unikać tych, które są sprzedawane wraz ze słoną lub słodką posypką.
Najgorsze orzechy dla diety: macadamia, pekan
Te odmiany zawierają znacznie więcej tłuszczu i kalorii w stosunku do białka – macadamia (10-12 orzechów to 2 gramy białka i 21 gramów tłuszczu) i pekany (18-20 połówek równa się 3 gramom białka oraz 20 gramom tłuszczu).
Wciąż są to orzechy zdrowe, jednak należy w tym wypadku bardziej kontrolować spożywane ilości.
Najlepsze dla serca: orzechy włoskie
Wszystkie orzechy zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3, ale orzechy włoskie dodatkowo są bogate w kwas alfa-liponowy (ALA). Badania wykazały, że może on pomagać przy arytmii serca.
Co więcej, orzechy włoskie okazują się być równie skuteczne, jak oliwa z oliwek w zmniejszaniu stanu zapalnego naczyń krwionośnych po tłustym posiłku. Zaleca się spożywanie około 8 orzechów włoskich dziennie, aby osiągnąć podobne wyniki.
Najlepsze dla mózgu: orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne są bogate w folian – minerał kluczowy dla rozwoju mózgu– oraz mogą chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczej. Jak większość innych orzechów, fistaszki zawierają zdrowe dla mózgu tłuszcze oraz witaminę E.