Orzesznik jadalny na serce
Z badań przeprowadzonych na Loma Linda University wynika, iż zawarte w orzechach pekanowych antyoksydanty mogą przyczynić się do poprawy zdrowia serca i zapobiegania jego chorobom.
1. Pekany
Pekany to jadalne owoce orzesznika pekanowatego. Zawierają różne formy witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Są one źródłem tokoferoli i wielu substancji fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najwięcej zaś dostarczają gamma-tokoferoli.
2. Badanie właściwości pekanów
Naukowcy przeprowadzili eksperyment na 16 osobach w wieku od 23 do 44 lat. Uczestnicy badania przestrzegali trzech diet po kolei: pierwsza składała się z całych orzechów pekan, druga z orzechów wymieszanych z wodą, a trzecia z posiłków o tej samej wartości odżywczej. Posiłki złożone z pekanów zawierały około 85 gramów orzechów. Przed posiłkami i w przerwach między nimi naukowcy pobierali próbki krwi i moczu. Testy wykazały, że w 8 godzin po spożyciu posiłków złożonych z pekanów ilość gamma-tokoferoli w organizmie podwoiła się, a po posiłku z samych orzechów poziom utlenionej frakcji LDL cholesterolu obniżył się o 30% (po 2 godzinach od posiłku), o 33% po 3 godzinach i o 26% po 8. Oznacza to, że spożywanie pekanów może zmniejszać ryzyko chorób wynikających z nadmiaru cholesterolu we krwi i jednocześnie poprawia ogólne zdrowie organizmu ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Badania przeprowadzone na Loma Linda University wykazały, iż dieta bogata w pekany o 16,5% obniża poziom cholesterolu LDL, a o 11,3% poziom cholesterolu całkowitego.