Orzesznik jadalny na serce
Z badań przeprowadzonych na Loma Linda University wynika, iż zawarte w orzechach pekanowych antyoksydanty mogą przyczynić się do poprawy zdrowia serca i zapobiegania jego chorobom.
Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
1. Pekany
Pekany to jadalne owoce orzesznika pekanowatego. Zawierają różne formy witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem. Są one źródłem tokoferoli i wielu substancji fenolowych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najwięcej zaś dostarczają gamma-tokoferoli.
2. Badanie właściwości pekanów
Naukowcy przeprowadzili eksperyment na 16 osobach w wieku od 23 do 44 lat. Uczestnicy badania przestrzegali trzech diet po kolei: pierwsza składała się z całych orzechów pekan, druga z orzechów wymieszanych z wodą, a trzecia z posiłków o tej samej wartości odżywczej. Posiłki złożone z pekanów zawierały około 85 gramów orzechów. Przed posiłkami i w przerwach między nimi naukowcy pobierali próbki krwi i moczu. Testy wykazały, że w 8 godzin po spożyciu posiłków złożonych z pekanów ilość gamma-tokoferoli w organizmie podwoiła się, a po posiłku z samych orzechów poziom utlenionej frakcji LDL cholesterolu obniżył się o 30% (po 2 godzinach od posiłku), o 33% po 3 godzinach i o 26% po 8. Oznacza to, że spożywanie pekanów może zmniejszać ryzyko chorób wynikających z nadmiaru cholesterolu we krwi i jednocześnie poprawia ogólne zdrowie organizmu ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. Badania przeprowadzone na Loma Linda University wykazały, iż dieta bogata w pekany o 16,5% obniża poziom cholesterolu LDL, a o 11,3% poziom cholesterolu całkowitego.
Komentarze