4 z 5Orzeźwiający koktajl imbirowy
Imbir — roślina ta nie tylko wzbogaca smak potraw, ale przeciwdziała uszkodzeniom komórkowym, które mogą wywoływać wolne rodniki. To zasługa obecności w jej składzie aminokwasów i przeciwutleniaczy. Korzeń imbiru reguluje trawienie, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego i śliny. Ponadto dostarcza witamin, składników mineralnych i olejków eterycznych. Natomiast olejek z tej przyprawy ma zastosowanie w preparatach antycellulitowych. Dzięki temu, że pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z tym problemem.
Limonka — to bogactwo witamin C oraz B1. Dostarcza też ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych, np. magnezu, wapnia, fosforu i żelaza. Pomaga eliminować toksyczne substancje i obniża poziom glukozy we krwi. Sok z jednej limonki (ok. 44 g) dostarcza jedynie 11 kcal.
Zobacz też: Edyta odchudzała się już milion razy. W końcu pozbyła się 30 kilogramów