Ogórek - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Ogórek cenimy przede wszystkim za orzeźwiający, delikatny smak. Ogórki są popularnym dodatkiem do sałatek lub kanapek, chociaż mało kto pamięta, że warzywa te "kradną" witaminę C z innych produktów, utleniając ten składnik. Nie warto więc łączyć ich z pomidorami czy papryką (chyba, że wytworzymy między nimi "barierę", np. zrobimy surówkę ze śmietaną, jogurtem, olejem). Ogórki mają jednak wiele innych zalet. Przekonajmy się, dlaczego ogórki należy jeść częściej.

Ogórek - wartości odżywcze i właściwości zdrowotneOgórek - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Wartości odżywcze ogórka

Ogórek składa się w 98 proc. z wody. Spożywanie ogórków to świetny sposób nawadniania dla osób mających problemy z regularnym spożywaniem płynów. Ogórki nie są jednak witaminowymi rekordzistami - owszem zawierają witaminy A, K i witaminy z grupy B(B1, B3 i B6), ale w niezbyt dużych ilościach. Siła ogórków tkwi w innych składnikach - błonniku, mikro- i makroelementach czy antynowotworowych kukurbitacynach.

Właściwości ogórka

Ogórki zawierają błonnik pokarmowy. Składnik ten nie tylko reguluje pracę układu pokarmowego, ale również szybko zapewnia uczucie sytości. Poza tym ogórki mają niewiele kalorii (14 kcal/100 g) i w ramach przekąski można chrupać je do woli.

Ogórki działają też lekko moczopędnie, usuwają nadmiar toksyn i odkwaszają organizm. Regularne spożywanie ogórków pomaga zniwelować problemy trawienne - zgagę i zaparcia.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Pamiętajmy tylko, że większość cennych składników zawiera skórka ogórka, a nie miąższ. Jednak trzeba na nią uważać - dla niektórych osób może okazać się zbyt ciężkostrawna.

W ogórkach zawarte są sterole roślinne, które dobrze znane są z korzystnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartości błonnika, potasu i magnezu, mają również wpływ na regulację ciśnienia krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny (15) ogórki bez ograniczeń mogą jeść diabetycy.

Ogórek a ochrona przed nowotworami

Bronią w walce z nowotworami są kukurbitacyny - związki odpowiedzialne za gorzkawy smak ogórków. Naukowcy odkryli, że mogą one chronić przed rozwojem raka trzustki. Ważny jest szczególnie jeden z nich - kukurbitacyn B (CuB), który hamuje również wzrost komórek odpowiedzialnych za rozwój raka prostaty. Za antynowotworowe działanie ogórków odpowiedzialne są także trzy rodzaje lignanów (lariciresinol, secoisolariciresinol i pinoresinol).

Ogórek na cerę

Codziennie powinniśmy wypijać ok. dwóch litrów płynów. Nie muszą pochodzić one tylko z wody lub soków, część mogą stanowić np. warzywa. Ogórek świetnie się tu sprawdzi - jest bardzo orzeźwiający i 95 proc. składa się z wody. Taki zastrzyk płynów doskonale wpłynie też na stan skóry - nie tylko ją nawilży, ale dostarczy też ważnych składników - potasu, magnezu i krzemu, które odświeżają, oczyszczają i lekko ściągają cerę.

Zobacz także:

Wystarczy kilka razy w tygodniu kłaść na twarz plasterki ogórka lub przemywać ją świeżo wyciśniętym sokiem. Witamina K zawarta w ogórku delikatnie rozjaśnia cerę, a witamina C walczy z wolnymi rodnikami i opóźnia procesy starzenia się. Z kolei położenie na kilka minut plasterków ogórka na powieki to jeden ze skutecznych sposobów redukujących worki i cienie pod oczami.

Jak wzmocnić włosy, paznokcie i stawy?

Ogórki zawierają krzem - pierwiastek, którego ilość w organizmie spada wraz z wiekiem. Zależy od niego budowa skóry, włosów i paznokci. Wzmocnienie ich struktury i poprawa elastyczności możliwe są dzięki kolagenowi i elastynie, które produkowane są właśnie dzięki m.in. krzemowi zawartemu w ogórku. Wpływa on również na produkcję keratyny, która zapobiega wypadaniu włosów, przyspiesza ich wzrost i wzmacnia paznokcie.

Ten składnik zawarty w ogórku jest także niezbędny do produkcji chrząstki stawowej, która zapobiega dokuczliwym bólom stawów, utrzymuje odpowiedni poziom wody w maziówce stawowej i umożliwia właściwy rozkład obciążeń aparatu ruchu.

Ogórek na świeży oddech

Chlorofil, któremu ogórek zawdzięcza swój kolor, łączy się z częścią toksyn, a te szybciej są wydalane z organizmu. W związku z tym ogórki są polecane m.in. osobom zmagającym się z nieświeżym oddechem i przykrym zapachem pocenia się. Są to bowiem objawy zbyt dużej ilości szkodliwych substancji w organizmie.

Ile kalorii ma surowy ogórek ze skórką?

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 52 g (1/2 szklanki, plasterki)
Wartość energetyczna15,00 kcal7,80 kcal
Białko0,65 g0,34 g
Węglowodany3,63 g1,89 g
Cukier1,67 g0,87 g
Błonnik0,50 g0,26 g
Tłuszcz0,11 g0,06 g
Tłuszcze nasycone0,04 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,01 g0,00 g
Tłuszcze wielonienasycone0,03 g0,02 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C2,80 mg1,46 mg
Równoważnik folianów7,00 µg3,64 µg
Witamina B1 - tiamina0,03 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,10 mg0,05 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,26 mg0,14 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg3,64 µg
Witamina B4 - cholina6,00 mg3,12 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A105 i.u.54,6 i.u.
Witamina A5,00 µg RAE2,60 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten11,00 µg5,72 µg
Beta karoten45,0 µg23,4 µg
Beta-kryptoksantyna26,0 µg13,52 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna23,0 µg11,96 µg
Witamina E0,03 mg0,02 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K16,40 µg8,53 µg
Wapń16,00 mg8,32 mg
Żelazo0,28 mg0,15 mg
Magnez13,00 mg6,76 mg
Fosfor24,0 mg12,48 mg
Potas147 mg76,4 mg
Sód2,00 mg1,04 mg
Cynk0,20 mg0,10 mg
Miedź0,04 mg0,02 mg
Mangan0,08 mg0,04 mg
Selen0,30 µg0,16 µg
Woda95,2 g49,5 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka