Osłona flory bakteryjnej przewodu pokarmowego
Antybiotyki niszczą bakterie chorobotwórcze, które dostały się do organizmu. Niestety, zniszczeniu ulegają także te "dobre" bakterie zamieszkujące nasz układ pokarmowy. Dlatego, aby nie dopuścić do zaburzenia równowagi między bakteriami dobrymi i złymi - należy stosować produkty osłonowe chroniące florę bakteryjną jelit.
Produkty osłonowe są dostępne w formie suplementów diety - tabletek i pudrów, oraz naturalnych produktów zawierających bakterie probiotyczne.
Naturalne produkty osłonowe to:
- jogurty probiotyczne,
- zsiadłe mleko,
- maślanki,
- kefiry,
- niektóre rodzaje sera.
Najczęściej stosowanymi mikroorganizmami o działaniu osłonowym są:
- pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus),
- ziarniaki (np. Enterococcus faecium),
- bifidobakterie (np. Bifidobacterium lactis),
- drożdżaki (np. Saccharomyces boulardii).
Wszystkie te mikroorganizmy mogą być stosowane zarówno w jogurtach probiotycznych, jak i w tabletkach.
1. Kiedy stosować osłonę flory bakteryjnej przewodu pokarmowego?
- przy biegunkach,
- w czasie i po antybiotykoterapii (profilaktyka biegunki poantybiotykowej),
- w czasie zwiększonego stresu,
- w okresie zwiększonej podatności na infekcje (probiotyki działają także aktywizująco na układ odpornościowy),
- podczas wyjazdów (profilaktyka biegunki podróżnych),
- przy zatruciach pokarmowych,
- przy infekcji rotawirusami (czyli tzw. "grypie żołądkowej]"),
- w czasie stosowania antykoncepcji doustnej (także zaburza równowagę flory bakteryjnej jelit),
- przy nawrotowych zapaleniach jelit,
- przy zespole jelita drażliwego,
- przy atopowym zapaleniu skóry,
- do łagodzenia objawów nietolerancji laktozy,
- aby obniżyć "zły" cholesterol.