Ostrzeżenie GIS: Salmonella w maśle. Zjedzenie grozi poważnymi konsekwencjami dla zdrowia
GIS wydał publiczne dotyczące żywności. Inspekcja poinformowała w nim o wykryciu bakterii Salmonella w jednej partii popularnego masła.
1. Wycofanie: Masło Extra Lumiko
W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.
Spożycie produktu skażonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
2. Salmonella - czy jest groźna?
Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.
Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:
- wodnista biegunka,
- ból brzucha,
- nudności i wymioty,
- wysoka gorączka,
- ogólne zmęczenie,
- brak siły.
Zarażenie bakterią Salmonelli może przebiegać bezobjawowo lub łagodnie z objawami zatrucia pokarmowego. Salmonella może jednak występować także pod postacią durową lub septyczną – ropne zapalenie opon mózgowych, zapalenie mięśni i stawów, ropne zapalenie płuc, zapalenie wsierdzia, ropne zapalenie nerek. Zatrucie Salmonellą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci.
Zobacz także: Przez dwa tygodnie piłam shoty z kurkumy. Oto efekty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl