Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Jej duże liście rozkładały się w przydomowych ogródkach naszych mam i babć. Niektórzy lubili spożywać łodygi rabarbaru na surowo, z odrobiną cukru. Czy wiemy jednak, jakie korzyści daje spożywanie tej rośliny?

Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania Rabarbar - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Źródło zdjęć: © Shutterstock
Magdalena Pietras

Charakterystyka rabarbaru

Rabarbar należy do rodziny roślin rdestowatych. Jest nazywany również rzewieniem. Ma charakterystyczne duże liście i długie, dosyć grube ogonki liściowe. Najpopularniejszymi gatunkami tej rośliny są: rabarbar lekarski, ogrodowy, kędzierzawy i dłoniasty. W Polsce rabarbar jest uznawany za warzywo, w USA jest owocem.

Rabarbar, który znamy, lubimy i pamiętamy jeszcze z dzieciństwa, to rabarbar ogrodowy. W medycynie jest wykorzystywany rabarbar lekarski. Różni się on nieco od tego tradycyjnego. Jest przede wszystkim większy – może nawet sięgać 3 metrów. Właściwości lecznicze rabarbaru są cenione przede wszystkim w Chinach.

Właściwości rabarbaru

Rabarbar to bylina, która ma wiele cennych składników odżywczych. Jest on źródłem witamin: C, E oraz A. Jedząc tę roślinę, przyswajamy dosyć duże ilości fosforu oraz potasu. Rabarbar ma działanie przeciwzapalne. Ponadto rabarbar ma właściwości przeczyszczające. Rabarbar jest źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Zawarte w rabarbarze właściwości sprawiają, że pomaga on również przy problemach ze wzdęciami.

Rabarbar ma właściwości estrogenne – jest to szczególnie ważne dla kobiet mających problem z cerą trądzikową, pań w okresie przekwitania oraz mężczyzn zmagającym się z przerostem prostaty. Takie właściwości rabarbaru jest związane z obecnością rapontycyny.

Dodatkowo po upieczeniu wytwarza się w tej roślinie polifenol – rapontygeniny. Składnik ten zapobiega rozwojowi komórek rakowych. Ponadto rabarbar ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Rabarbar mogą bez obaw spożywać osoby, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Po zjedzeniu około 10 dag ogonków rabarbaru przyswajamy tylko 20 kcal. To naprawdę niewiele.

Zastosowanie rabarbaru w kuchni

Rabarbar można spożywać na wiele sposobów. Roślina ta ma jedną jadalną część i jest to jej ogonek liściowy. Wycinamy ją przy korzeniu, potem powinniśmy pozbyć się liści. Mając takie ogonki, możemy już przygotować takie dania z rabarbarem, na jakie mamy ochotę.

Przepisy z rabarbarem są bardzo popularne. Rabarbar smakuje dobrze zarówno na surowo, jak i po opieczeniu czy ugotowaniu. Pamiętajmy jednak, że surowe łodygi rabarbaru są kwaśne, dlatego najlepiej jest wybierać te, które są różowe lub czerwone. Dobrym pomysłem jest posypanie ich cukrem, a w wersji zdrowszej – np. stewią lub polanie ich miodem. Oczywiście dobrze jest wcześniej je obrać.

Bardzo dobrym pomysłem jest przepis z rabarbarem na kompot. Kompot z rabarbaru jest pyszny, a przy tym doskonale gasi pragnienie. Dla urozmaicenia możemy do kompotu z rabarbaru dodać inne owoce, np. truskawki. Aby ugotować smaczny kompot z rabarbaru, powinniśmy pokroić wcześniej rabarbar na kompot na mniejsze kawałki. Następnie zalewamy je wodą i słodzimy do smaku. Po pewnym czasie kompot z rabarbaru jest gotowy.

Jakie jeszcze przepisy z rabarbarem warto wypróbować? Oczywiście pyszne ciasto z rabarbarem. Spód ciasta z rabarbarem może być kruchy biszkoptowy. Można go również wykorzystać do przygotowania drożdżowego ciasta z rabarbarem – można przyrządzić z nim tradycyjny placek lub bułeczki. Jeśli lubimy od czasu do czasu zjeść deser z owocami, to skorzystajmy z sezonowych „dobroci”. Przepis z rabarbarem na ciasto to bardzo dobry pomysł na niedzielny podwieczorek.

Ostatnio coraz popularniejsze stają się przepisy na tartę z rabarbarem. Spód tarty z rabarbarem może być wykonany z każdego rodzaju mąki. Najzdrowszy będzie oczywiście pełnoziarnisty spód tarty z rabarbarem. Nadzienie na tartę z rabarbarem można przesmażyć albo zmiksować i stworzyć mus z rabarbaru. Nadzienie tarty z rabarbarem doskonale będzie się komponować np. z budyniem. Możliwości jest naprawdę wiele.

Rabarbar można również wykorzystać do przygotowania syropu, dżemu, a nawet wina. Pamiętajmy jednak, że roślina ma najlepszy smak do końca czerwca. Później potrawy z rabarbarem mogą mieć gorzki posmak.

Jeśli nie mamy akurat ochoty na ciasto z rabarbarem, to możemy go dosyć długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. Rabarbar ta bardzo dobrze nadaje się do przechowywania do zamrażarce.

Przeciwskazania do spożycia

Wiemy już, że rabarbar jest źródłem cennych składników odżywczych. Niestety, niektóre niektóre jego składniki mogą wywołać niemałe szkody w organizmie. Dlatego też nie wszyscy mogą skorzystać z przepisów z rabarbarem.

Pamiętajmy jednak, by nie spożywać tej rośliny zbyt często. Rabarbar jest źródłem kwasu szczawiowego. Związek ten bardzo źle wpływa na nasze zdrowie. W związku z rabarbarem może dojść do rozwoju kamicy nerkowej, wypłukuje wapń z kości. Uwaga, substancje te znajdziemy również w szczawiu, szpinaku oraz figach.

Z rabarbarem w szczególności powinni uważać mężczyźni mający problem z niskim poziomem testosteronu. Spożywanie rabarbaru może przyczynić się do jeszcze większego obniżenia ilości tego hormonu w organizmie.

Ostrożne powinny być kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki zawarte w tej roślinie, które mają działanie przeczyszczające. Aby uniknąć biegunki u maluszka, lepiej powstrzymać się od spożywania np. tak lubianego ciasta z rabarbarem.

Kalorie i wartości odżywcze w surowym rabarbarze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 122 g (1 szklanka, pokrojony w kostkę)
Wartość energetyczna21,0 kcal25,6 kcal
Białko0,90 g1,10 g
Węglowodany4,54 g5,54 g
Cukier1,10 g1,34 g
Błonnik1,80 g2,20 g
Tłuszcz0,20 g0,24 g
Tłuszcze nasycone0,05 g0,07 g
Tłuszcze jednonienasycone0,04 g0,05 g
Tłuszcze wielonienasycone0,10 g0,12 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C8,00 mg9,76 mg
Równoważnik folianów7,00 µg8,54 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,04 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,30 mg0,37 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,09 mg0,10 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,02 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy7,00 µg8,54 µg
Witamina B4 - cholina6,10 mg7,44 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A102 i.u.124 i.u.
Witamina A5,00 µg RAE6,10 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten61,0 µg74,4 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna170 µg207 µg
Witamina E0,27 mg0,33 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K29,3 µg35,7 µg
Wapń86,0 mg105 mg
Żelazo0,22 mg0,27 mg
Magnez12,00 mg14,64 mg
Fosfor14,00 mg17,08 mg
Potas288 mg351 mg
Sód4,00 mg4,88 mg
Cynk0,10 mg0,12 mg
Miedź0,02 mg0,03 mg
Mangan0,20 mg0,24 mg
Selen1,10 µg1,34 µg
Woda93,6 g114 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka