Oto co się stanie, jeśli codziennie będziesz jeść jabłko

Owoc ten jest bogaty w witaminy (zawiera praktycznie wszystkie występujące naturalnie), składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, cynk) i błonnik.

Obecne w jabłkach witamina C i flawonoidy to przeciwutleniacze. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie oddziałują na komórki organizmu. Antyoksydanty te działają moczopędnie i przeciwzapalnie. Wywierają też dobroczynny wpływ na naczynia krwionośne.

Jeśli będziemy jeść te owoce regularnie, dzięki tym składnikom wzmocnimy nasze ciało od środka. Nie tylko poprawimy jakość skóry i odżywimy ją, ale zmniejszymy ryzyko zachorowania na takie schorzenia przewlekłe jak choroby serca czy cukrzyca.

Jabłka (najlepiej jeść je ze skórką) nie tylko pomagają ustrzec się chorób. Sprawdź, co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść ten owoc.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat korzyści wynikających z jedzenia jabłek

Zobacz też: Przyprawy, które naturalnie obniżają poziom cukru we krwi

Jabłka wzmacniają organizmJabłka wzmacniają organizm
Źródło zdjęć: © (123rf) Jabłka wzmacniają organizm

/ 3Jadła jabłka codziennie przez miesiąc. Efekty ją zaskoczyły

Jedzenie jabłek na czczo sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Owoce te są niskokaloryczne (jedna sztuka dostarcza ok. 50 kcal). Dzięki obecności w ich składzie błonnika (najwięcej tego składnika znajduje się w skórce i tuż pod nią) sycą na długo i hamują ataki głodu, a my nie odczuwamy potrzeby podjadania i przyjmowania dodatkowych kalorii.

Co więcej, błonnik oczyszcza jelita i przyspiesza trawienie. Ten składnik sprawia, że owoce usprawniają pracę układu pokarmowego (podobnie działają obecne w nich polisacharydy) i zapobiegają takim nieprzyjemnym dolegliwościom jak biegunki czy zaparcia. Jabłka zmniejszają też poziom cholesterolu we krwi, co nierzadko jest problemem osób zmagających się z nadwagą.

Warto pamiętać, że jabłka to dość słodkie owoce, które zawierają cukry proste (mogą przyczynić się do powstania tkanki tłuszczowej). Nie należy więc jeść ich wieczorem. Trzeba to robić umiarem.

/ 3Ryzyko rozwoju raka spadnie

Jabłka zapobiegają nowotworom
Jabłka zapobiegają nowotworom © (123rf) Jabłka zapobiegają nowotworom

Naukowcy z uniwersytetu w Perugii we Włoszech ustalili, że jedzenie jabłek zmniejsza o 50 proc. ryzyko zachorowania na raka żołądka i przełyku. Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie “Public Health Nutrition”. Co więcej, badacze dowiedli, że osoby, które jedzą te owoce, są mniej narażone na rozwój nowotworu płuc (o 25 proc.). Natomiast w przypadku kobiet, które włączyły jabłka do swojego jadłospisu, ryzyko raka piersi spadło o 20 proc.

Zdaniem naukowców wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, aby uzyskać opisany efekt. Pozytywny wpływ tych owoców na zdrowie to zasługa m.in. obecności w ich składzie związków pektynowych. Dzięki nim z organizmu usuwane są związki potencjalnie kancerogenne.

Ponadto błonnik wchodzący w skład jabłek ogranicza kontakt tych substancji z nabłonkiem jelit. To dodatkowo wzmacnia działanie antynowotworowe tych owoców.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO na temat jesiennej diety

/ 3Serce będzie pracować sprawnie

Jabłka są bogate w potas, żelazo i witaminę C. Dzięki tym składnikom mają pozytywny wpływ na serce. Poprawiają też krążenie krwi, zapobiegają żylakom i obrzękom. Co więcej, przeciwdziałają zawałowi.

Ponadto jabłka obniżają poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. To zasługa obecnych w ich składzie pektyn, które dodatkowo neutralizują toksyczne substancje.

Zdaniem naukowców z University of Oxford jabłko działa na układ krążenia tak jak statyny — leki zapobiegające m.in. chorobie wieńcowej (nie powoduje przy tym skutków ubocznych). Stwierdzili, że gdyby osoby po 50. roku życia jadły ten owoc raz dziennie, można byłoby uniknąć 8,5 tys. zgonów z powodu udaru mózgu i zawału serca. Swoje spostrzeżenia opisali w “British Medical Journal”.

Zobacz też: Codzienne nawyki, które szkodzą twoim nerkom

Źródła

  1. krokdozdrowia.pl
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka