Spożywasz "białą śmierć" często nie mając o tym pojęcia

Glutaminian sodu podobnie jak cukier i sól nazywany jest często "białą śmiercią". To chemiczny związek wykorzystywany przy produkcji żywności. Występuje w grupie wzmacniaczy smaku. Jak działa glutaminian sodu? Czy rzeczywiście jest to substancja szkodliwa? Zapytaliśmy o to eksperta ds. żywienia.

Glutaminian sodu jest bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. W dużych dawkach może być szkodliwyGlutaminian sodu jest bardzo szeroko stosowany w przemyśle spożywczym. W dużych dawkach może być szkodliwy
Źródło zdjęć: © 123rf

E621 - pod taką nazwą glutaminian sodu znajduje się na etykietach ze składem produktów. Spotykamy się z nim na każdym kroku, nie mając o tym często pojęcia.

Zobacz także:

Jak działa glutaminian sodu?

E621 jest najczęściej stosowany w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii. Czemu ma służyć dodawanie tego związku chemicznego do potraw i różnego rodzaju produktów?

Przyprawy niekorzystne dla zdrowia [Specjalista radzi]

- Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku i zapachu więc potrawy dzięki niemu stają się intensywniejsze w smaku. Czysty glutaminian sodu jest bez smaku – charakteryzuje się tym, że wzmacnia smak i zapach innych potraw. Optymalne stężenie MSG wynosi 0,2 – 0,8 proc. masy produktu – i w takich ilościach glutaminian sodu jest dodawany jako wzmacniacz smaku i zapachu. Jest samoograniczający – oznacza to, że jeśli określona ilość glutaminianu sodu zostanie dodana do potrawy, to zwiększenie jego ilości nie wpłynie na polepszenie smakowitości - mówi Anna Wrona, ekspert ds. żywienia i dietetyk z AWAST - Centrum Dietetyki i Edukacji Żywieniowej.

- E621 na zasadach podobnych do leków stymuluje nasz mózg. Spożywany w posiłku, przenika do naszej krwi, a wraz z nią do mózgu. Nie powoduje w nas uczucia uzależnienia. Może delikatnie wpływać na odczuwany smak potrawy. Bardziej wyraźny, aromatyczny smak, będzie z czasem powodował z kolei potrzebę jedzenia coraz bardziej przyprawionych potraw, aby poczuć ten sam smak - dodaje ekspert.

W jakich produktach znajdziemy glutaminian sodu?

- Kwas glutaminowy w diecie pochodzi z produktów naturalnie w niego bogatych oraz tych wzbogaconych w niego w celu uzyskania lepszych cech organoleptycznych. Glutaminian sodu jest wzmacniaczem smaku i zapachu, więc produkty bogate w tę substancję są bardziej aromatyczne i jednocześnie pożądane przez konsumentów. Wśród produktów naturalnie bogatych w glutaminian znajdziemy: brunatnice (algi), parmezan, sery żółte i pleśniowe, grzyby suszone, sos sojowy, wywar wołowy, pomidory. Im bardziej dojrzały pomidor czy parmezan tym więcej glutaminianu, a smak bardziej intensywny i produkt smaczniejszy - wyjaśnia dietetyk.

Znajdziemy go również w wielu produktach gotowych, takich jak jedzenie typu fast food, sosy i zupy w proszku, mieszanki przypraw, kostki rosołowe, konserwy, wędliny, pasztety, chipsy oraz wiele innych przekąsek. E621 szeroko stosuje się też w restauracjach, gdzie dodawany jest do potraw dla zwiększenia intensywności smaku. Glutaminian sodu można nabyć w postaci białego, krystalicznego proszku, który konsystencją przypomina cukier lub sól

Jakie dolegliwości mogą spotkać osobę, która przesadzi z E621?

- Glutaminian sodu przyjęty w dużej dawce może być szkodliwy. W granicach rozsądku, zgodnie z wytycznymi ustawowymi, nie powinien bardzo zaszkodzić. Przedawkowanie E621 może jednak objawiać się np. nudnościami, zaburzeniami pracy serca oraz zawrotami głowy. Ponieważ badania wciąż trwają, a niektórzy naukowcy donoszą, że kwas może się kumulować i skutki nadmiernego spożycia mogą być odsunięte w czasie, zasadne wydaje się chronienie przed nim organizmów szczególnie wrażliwych, czyli dzieci i osób starszych - wyjaśnia dietetyk.

Glutaminian sodu może również przyczyniać się do rozwoju otyłości. Niestety, ze względu na to, że znajduje się w wielu produktach spożywczych, bardzo łatwo go przedawkować. W tym przypadku najlepiej całkowicie wyeliminować go ze swojej diety.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka