Owijanie jedzenia w gazety szkodzi zdrowiu. Wszystko przez szkodliwe ftalany
Złe wiadomości dla wszystkich fanów zero waste, którzy zachwycali się pakowaniem jedzenia w nieaktualne gazety. Naukowcy z Indii przebadali jedzenie podawane w papierowych rożkach z gazet i okazuje się, że szkodzi naszemu zdrowiu.
1. Jedzenie owijane w gazetę
Food Safety and Standard Authority w Indiach przyjrzało się opakowaniom do jedzenia zrobionym z nieaktualnych gazet. Okazało się, że to ekologiczne rozwiązanie nie jest dobre dla naszego zdrowia, a wszystko za sprawą tuszu drukarskiego.
"Nawet jeśli żywność została przygotowana w higieniczny sposób, to podanie jej na gazecie sprawia, że dostają się do niej konserwanty i związki chemiczne" – powiedział ekspert FSSAI.
Naukowcy nie poprzestali jednak na opakowaniach z gazet. Wzięli pod lupę również kartonowe opakowania z recyklingu. Wykryto w nich związki chemiczne - ftalany.
Uznaje się je za winne zachorowań na raka hormonozależnego oraz problemy z układem nerwowym. Związki te mogą wywoływać problemy trawienne, na które najbardziej narażone są dzieci i osoby starsze.
Badania nie objęły ilości bakterii na papierze. Skupiono się na związkach chemicznych pochodzących z tuszu drukarskiego.
Indyjscy naukowcy chcą zwiększać świadomość w swoim kraju, ponieważ zaobserwowali, że większość potraw serwowana jest w zużytych gazetach, co uważa się za dobre dla środowiska, ale jak się okazuje złe dla człowieka.
Zobacz także: Co szkodzi spermie? Wszechobecne zanieczyszczenia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl