Owoce, które można jeść z pestkami. Mają cenne właściwości
Pestki owoców często uważamy za niejadalne i zwykle lądują w koszu. Okazuje się, że to fatalny błąd - niektóre z nich są źródłem cennych składników odżywczych.
Nie wszystkie pestki są smaczne, ale jedzenie całych owoców sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi dodatkowych wartości odżywczych.
Zaoszczędzimy też czas na usuwaniu pestek z owoców.
Zobacz galerię i dowiedz się, które owoce można jeść z pestkami.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wystarczy jeść dwa dziennie. Sprawdź, jakie zmiany zajdą w twoim ciele
Jabłka
Jedząc jabłka najczęściej zostawiamy ''ogryzek''.
Pestki jabłek ukryte są w owocni, która jest twarda i niesmaczna. Warto jednak wyjąć z niej pestki i je zjeść. Znajdziemy w nich dużo witaminy B17.
Według zwolenników medycyny niekonwencjonalnej może ona zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W pestkach jest też sporo jodu, stąd też wspomagają pracę tarczycy.
Zobacz też: Sok o działaniu antynowotworowym. Pij codziennie
Arbuz
Jeśli do tej pory mozolnie usuwałeś pestki z arbuza przed jego spożyciem, mamy dobrą wiadomość. Nie musisz już tego robić.
Pestki arbuza są jadalne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Nasiona arbuza bogate są w potas, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Według Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, pestki arbuza mogą być stosowane w celu zapobiegania zawałom i udarom. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, pomagają walczyć z nadciśnieniem.
Wpływają również pozytywnie na pracę mięśni.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Winogrona
Obecnie w sklepach i na straganach można kupić winogrona bezpestkowe. Jeśli jednak zależy nam na właściwościach odżywczych tych owoców, wybierajmy te z pestkami.
Nasiona winogron są bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają obniżać ciśnienie krwi. Regulują też poziom złego cholesterolu i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Pestki działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Polecane są szczególnie osobom palącym papierosy, ponieważ doskonale oczyszczają krew z nagromadzonych toksyn. Obniżają też poziom cukru we krwi. To także bogactwo antyrakowych polifeonoli - pestki winogron redukują ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki, żołądka, jamy ustnej, gardła, przełyku czy płuc.
Grejpfrut
Grejpfrut, podobnie jak inne owoce cytrusowe, może być spożywany razem z pestkami. Są one cennym źródłem bioflawonoidów.
Odgrywają ważną rolę z zapobieganiu chorobom. Mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.
W sklepach zielarskich i aptekach można znaleźć wyciąg z pestek grejpfrutów. Jest on stosowany podczas przeziębienia i kataru. Pomaga też zwalczać płytkę nazębną i leczy zakażenia dziąseł.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Awokado
Pestka awokado jest duża i twarda, dlatego ląduje w koszu. Okazuje się, że jest ona jadalna i bardzo zdrowa.
Ma właściwości antyoksydacyjne, wymiata z organizmu wolne rodniki. Opóźnia też procesy starzenia się organizmu. Pestka zawiera również dużo błonnika.
Jak ją zjeść?
Po oddzieleniu pestki od miąższu trzeba ją dobrze wysuszyć na słońcu. Tak przygotowaną pestkę umieszczamy w woreczku i za pomocą młotka rozbijamy na kawałki.
Następnie przekładany cząstki do blendera albo młynka do kawy i miksujemy na proszek. Ma on gorzki smak, dlatego najlepiej dodawać go do soków lub koktajli.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl