Owoce morza masowo zanieczyszczone mikroplastikiem. Wstrząsające odkrycie Australijczyków
Cząsteczki mikroplastiku wykryto wcześniej m.in. w wodzie pitnej. Teraz australijscy naukowcy wzięli pod lupę owoce morza. Okazało się, że sztuczne substancje zawierały wszystkie przebadane przez nich stworzenia.
1. Mikroplastik w owocach morza
Naukowcy z Uniwersytetu w Queensland sprawdzili skład 5 różnych owoców morza: krewetek, kalmarów, ostryg, krabów i sardynek. Analiza potwierdziła wcześniejsze przypuszczenia: mikroskopijne fragmenty plastiku znaleziono w ciałach wszystkich badanych zwierząt.
"We wszystkich testowanych próbkach stwierdziliśmy polichlorek winylu, ale w największej ilości występował polietylen. Spośród przebadanych jadalnych gatunków morskich najwyższą zawartość plastiku miały sardynki" - przyznaje Francisa Ribeiro z Queensland Alliance for Environmental Health Sciences.
Badania wykazały, że całkowite stężenie tworzywa sztucznego było na poziomie aż 2,9 mg na 1 gram produktu w sardynkach, 0,3 mg w krabach, 0,1 mg w ostrygach, 0,07 mg w krewetkach i najmniej 0,04 mg na 1 gram w kalmarach.
To nie pierwsze obserwacje, które potwierdzają, że razem z pożywieniem i wodą docierają do nas z różnych źródeł cząsteczki mikroplastiku.
Niepokojące zjawisko wykazały też niedawne badania naukowców dotyczące zanieczyszczenia Bałtyku. Spośród 200 zbadanych ryb, u co dziesiątego dorsza i co dwudziestego śledzia znaleziono fragmenty mikroplastiku. W ich przewodzie pokarmowym były m.in. folie i włókna.
2. Wpływ mikroplastiku na zdrowie
Mikroplastik to nic innego jak małe kawałki plastiku o średnicy mniejszej niż 5 milimetrów. Mikroplastik rozkłada się nawet przez kilkaset lat.
Nie ma zbyt wielu badań nad długoterminowymi konsekwencjami przyjmowania plastiku, ale nie ma wątpliwości, że może się to odbić na kondycji organizmu. Tym bardziej że maleńkie cząsteczki mikroplastiku docierają do nas z różnych stron, m.in. za pośrednictwem plastikowych butelek z wodą, a w dodatku te cząsteczki są wzbogacane przeróżnymi substancjami chemicznymi, barwnikami, ftalanami.
Badania zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym "Environmental Science & Technology". Naukowcy z Australii w kolejnym etapie badań chcą ustalić poziom szkodliwych cząsteczek, który dociera do organizmu człowieka i jego potencjalny wpływ na zdrowie.
Zobacz także: Co tydzień zjadasz 5 g mikroplastiku. Tyle waży karta kredytowa
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl