Owsianka z nasionami chia - śniadanie na płaski brzuch
Płaski brzuch to marzenie wielu kobiet. Niestety, jego wyrzeźbienie wcale nie jest proste, utrzymanie – równie trudne. To właśnie w okolicach brzucha najchętniej gromadzi się tłuszcz. Na szczęście są sposoby, które pozwolą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jednym z nich jest jedzenie owsianki z nasionami chia.
1. Brzuch jak marzenie
Odpowiedni plan żywnościowo-kaloryczny, aktywność fizyczna, duża ilość warzyw i owoców. Przepis na płaski brzuch wydaje się prosty do wykonania. Praktyka okazuje się dużo trudniejsza. Wcale nie jest łatwo ćwiczyć regularnie, szczególnie gdy na głowie ciążą jeszcze obowiązki w domu i w pracy. A brzuszki wprowadzające w ruch mięśnie gładkie tej części ciała często nie wystarczają.
Dlatego właśnie tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Jeśli chcesz uzyskać płaski brzuch, wprowadź do niej płatki owsiane oraz nasiona chia. Produkty te posiadają właściwości, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy oraz spalić tłuszcz z brzucha. Oprócz tego pełne są witamin i minerałów.
2. Śniadanie na płaski brzuch
Owsianka z nasionami chia będzie bazą dla dietetycznego śniadania. Połączenie to zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które pragnąć pochwalić się płaskim brzuchem. Dlaczego?
Zarówno płatki owsiane, jak i nasiona chia są bogatymi źródłami błonnika – substancji, która reguluje proces trawienia, wspomaga je i przyspiesza oczyszczanie organizmu. Co więcej, składniki w nich zawarte wspomagają spalanie tłuszczu, szczególnie z newralgicznych okolic brzucha. Dzięki regularnemu jedzeniu nasion szałwii hiszpańskiej i owsianki pozbędziesz się boczków i oponki.
Możesz więc zrezygnować z przyjmowania suplementów diety, które mają pomóc schudnąć. Zamiast nich do swojego menu wprowadź owies i nasiona chia.
3. Owsianką w tłuszcz
Dlaczego akurat owsianka? Spośród wszystkich znanych ziaren zbóż to właśnie owies jest najbogatszy w białko i ma niemal idealny zestaw aminokwasów, a także witamin. Zawartość witamin z grupy B poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu, rozdrażnieniu i depresji. Doceńmy to zboże także za dużą dawkę witaminy E – silnego antyoksydantu, który chroni komórki naszego organizmu przed starzeniem.
I najważniejsze: pełne ziarno owsa składa się aż w 30 proc. z błonnika, z czego 15 proc. rozpuszcza się w wodzie. To bardzo ważna informacja, ponieważ taka właśnie proporcja tej substancji obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo, błonnik rozpuszczalny ma w swoim składzie beta-glukan, który spowalnia procesy przyswajania cukrów. A to oznacza, że może zapobiegać otyłości i cukrzycy typu 2.
4. Wszechmocne nasiona chia
Nasiona chia jedli już Majowie i Aztekowie. To roślina, której nazwa w języku Majów oznaczała siłę.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych, a także błonnika. Eksperci uważają, że dodanie ich do codziennych potraw z jednej strony eliminuje ryzyko wystąpienia otyłości, a z drugiej – pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Dzieje się tak, ponieważ błonnik pęcznieje w żołądku, a to sprawia, że przedłużone jest uczucie sytości po posiłku, ograniczone jest łaknienie i spowolnione wchłanianie się pokarmu.
5. Owsianka z chia – śniadanie mocy
Wystarczą płatki owsiane górskie lub klasyczne, woda i naturalne dodatki wzmacniające smak. I śniadanie mocy gotowe.
Składniki:
- 500 ml wody,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- ziarenka wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli,
- 4 łyżki nasion chia.
Sposób przygotowania
W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cynamonem. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj płatki, gotuj je do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij owsiankę z ognia i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie dodaj sól, miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp całość nasionami chia. Owsiankę możesz też udekorować owocami i orzechami.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl