Co dietetycy jedzą na drugie śniadanie? Sprawdziliśmy

To niewielki posiłek, który zwykle spożywamy w pracy lub szkole. Powinien dostarczać od 5 do 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ma zapewnić organizmowi energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem.

Brakuje ci pomysłów na wartościowy drugi posiłek dnia? Kontynuuj czytanie. Zapytaliśmy dietetyków, co i dlaczego warto jeść przed południem. Specjalistki: Monika Frank, Kinga Sięka i Paulina Wójtowicz, podzieliły się z nami przepisami na ulubione zdrowe i szybkie w przygotowaniu dania.

Zobacz też: Trzydniowa kuracja oczyszczająca wątrobę. Od razu poczujesz się lżej

/ 4Drugie śniadanie

To niewielki posiłek, który zwykle spożywamy w pracy lub szkole. Powinien dostarczać od 5 do 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ma zapewnić organizmowi energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem.

Brakuje ci pomysłów na wartościowy drugi posiłek dnia? Kontynuuj czytanie. Zapytaliśmy dietetyków, co i dlaczego warto jeść przed południem. Specjalistki: Monika Frank, Kinga Sięka i Paulina Wójtowicz, podzieliły się z nami przepisami na ulubione zdrowe i szybkie w przygotowaniu dania.

/ 4Sałatka z pomarańczą i cynamonowym indykiem

Obraz
© (Materiały własne P. Wójtowicz)

- Drugie śniadanie bardzo często przypada na czas pracy, dlatego musi być pożywne i dodawać energii, a także poprawiać kondycję mózgu. Mając to na uwadze, mój drugi posiłek dnia to najczęściej sałatka składająca się z kolorowych warzyw, które — dzięki zawartości przeciwutleniaczy — pozytywnie wpływają na układ nerwowy, i orzechów, które dostarczają kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy E i z grupy B oraz licznych antyoksydantów. Tak skomponowany posiłek chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników - zaznacza Paulina Wójtowicz, dietetyk z poradni Wybieraj Zdrowo.

Co zatem nasz ekspert poleca jeść na drugie śniadanie?

- Chciałabym podzielić się z wami przepisem na bardzo prostą sałatkę, która pozytywnie wpływa na samopoczucie, a także koncentrację i pamięć.

Lista składników (na jedną porcję):

  • 150 g mięsa z podudzia indyka,
  • garść ulubionego rodzaju sałaty,
  • 1 pomarańcza,
  • cebula czerwona,
  • garść orzechów włoskich,
  • oliwa z oliwek,
  • pomidorki koktajlowe,
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, cynamon.

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, a następnie smażymy na łyżeczce oliwy. Na talerzu układamy pozostałe składniki (pomarańczę dokładnie obieramy), a na koniec dodajemy indyka. Gotowe!

Zobacz też: Pojawiają się nawet miesiąc wcześniej. Oto pierwsze objawy zawału

/ 4Domowa granola z jogurtem lub mlekiem roślinnym

Obraz
© (Materiały własne M. Frank)

- Chętnie sięgam po samodzielnie przygotowaną granolę wymieszaną z jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym (w wersji wegańskiej). To połączenie świetnie sprawdza się jako opcja na szybkie drugie śniadanie. Do tego świeży sezonowy owoc i gotowe — opowiada Monika Frank, dyrektor poradni Mój Dietetyk.

Jak przygotować domową granolę? W tym celu potrzebujemy (przepis opracowała Agnieszka Pompecka we współpracy ze stażystką Katarzyną Stachowiak):

Sposób przygotowania:

Morele i orzechy siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) mieszamy w misce. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie trzeba przemieszać masę i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans. Po upieczeniu całość musimy ostudzić, a następnie dodać żurawinę. Domową granolę należy przechowywać w słoiku.

/ 4Jogurt z bakaliami i owoce

Obraz
© (Materiały własne K. Sięki)

- Ponieważ pora drugiego śniadania przypada na czas, który spędzam poza domem, bardzo ważne jest dla mnie to, aby było to coś, co bez problemu mogę ze sobą zabrać, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Istotne jest też to, aby było ono pełnowartościowe i dało energię do momentu spożycia kolejnego posiłku. Co oznacza, że słodka drożdżówka lub pączek na pewno nie są dobrym wyborem — wymienia cechy idealnego drugiego śniadania Kinga Sięka, dietetyk.

- Moim ulubionym i najczęściej wybieranym zestawem jest jogurt naturalny z garścią orzechów lub mieszanki bakaliowej oraz dowolnym owocem. Taki posiłek jest źródłem wszystkich makroskładników, czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczów, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Jeżeli zapomnimy zabrać go ze sobą, bez problemu możemy kupić wszystkie niezbędne składniki w każdym sklepie — podpowiada nasz ekspert.

Dlaczego na drugie śniadanie warto jeść jogurt?

- Oprócz wspomnianych makroskładników taki posiłek dostarcza wielu mikro- i makroelementów, a także witamin i błonnika pokarmowego. Jogurt naturalny to znakomite źródło nie tylko białka, ale również fosforu, potasu, cynku oraz wapnia. Dzięki temu, że białko i węglowodany występują w nim w idealnych proporcjach, jest znakomity do potreningowej regeneracji. Dostarcza też żywych kultur bakterii, które nie tylko wspomagają procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym, ale także wzmacniają odporność — mówi Kinga Sięka, dietetyk.

Dlaczego składnikiem drugiego śniadania powinny być orzechy i owoce?

- To skoncentrowane źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla utrzymania równowagi w organizmie. Poza tym orzechy dostarczają sporo witaminy E nazywanej witaminą młodości. Są bogate w mikro- i makroelementy, w tym np. magnez, cynk, wapń i żelazo. Z kolei owoce to przede wszystkim dawka witamin i błonnika. Poprawiają odporność i pomagają obniżzć poziomu cholesterolu — dodaje nasz ekspert.

- Tak skomponowane drugie śniadanie szybko dostarczy energii i nasyci, dzięki czemu pozwoli wytrwać do pory kolejnego posiłku bez podjadania. Każdego dnia można użyć innych orzechów lub owoców, urozmaicając w ten sposób smak posiłku — podsumowuje swoją propozycję Kinga Sięka.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka