Co dietetycy jedzą na drugie śniadanie? Sprawdziliśmy
To niewielki posiłek, który zwykle spożywamy w pracy lub szkole. Powinien dostarczać od 5 do 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ma zapewnić organizmowi energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem.
Brakuje ci pomysłów na wartościowy drugi posiłek dnia? Kontynuuj czytanie. Zapytaliśmy dietetyków, co i dlaczego warto jeść przed południem. Specjalistki: Monika Frank, Kinga Sięka i Paulina Wójtowicz, podzieliły się z nami przepisami na ulubione zdrowe i szybkie w przygotowaniu dania.
Zobacz też: Trzydniowa kuracja oczyszczająca wątrobę. Od razu poczujesz się lżej
Drugie śniadanie
To niewielki posiłek, który zwykle spożywamy w pracy lub szkole. Powinien dostarczać od 5 do 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Ma zapewnić organizmowi energię w przerwie pomiędzy pierwszym śniadaniem a obiadem.
Brakuje ci pomysłów na wartościowy drugi posiłek dnia? Kontynuuj czytanie. Zapytaliśmy dietetyków, co i dlaczego warto jeść przed południem. Specjalistki: Monika Frank, Kinga Sięka i Paulina Wójtowicz, podzieliły się z nami przepisami na ulubione zdrowe i szybkie w przygotowaniu dania.
Sałatka z pomarańczą i cynamonowym indykiem
- Drugie śniadanie bardzo często przypada na czas pracy, dlatego musi być pożywne i dodawać energii, a także poprawiać kondycję mózgu. Mając to na uwadze, mój drugi posiłek dnia to najczęściej sałatka składająca się z kolorowych warzyw, które — dzięki zawartości przeciwutleniaczy — pozytywnie wpływają na układ nerwowy, i orzechów, które dostarczają kwasów tłuszczowych omega 3, witaminy E i z grupy B oraz licznych antyoksydantów. Tak skomponowany posiłek chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników - zaznacza Paulina Wójtowicz, dietetyk z poradni Wybieraj Zdrowo.
Co zatem nasz ekspert poleca jeść na drugie śniadanie?
- Chciałabym podzielić się z wami przepisem na bardzo prostą sałatkę, która pozytywnie wpływa na samopoczucie, a także koncentrację i pamięć.
Lista składników (na jedną porcję):
- 150 g mięsa z podudzia indyka,
- garść ulubionego rodzaju sałaty,
- 1 pomarańcza,
- cebula czerwona,
- garść orzechów włoskich,
- oliwa z oliwek,
- pomidorki koktajlowe,
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, cynamon.
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i cynamonem, a następnie smażymy na łyżeczce oliwy. Na talerzu układamy pozostałe składniki (pomarańczę dokładnie obieramy), a na koniec dodajemy indyka. Gotowe!
Zobacz też: Pojawiają się nawet miesiąc wcześniej. Oto pierwsze objawy zawału
Domowa granola z jogurtem lub mlekiem roślinnym
- Chętnie sięgam po samodzielnie przygotowaną granolę wymieszaną z jogurtem naturalnym lub mlekiem roślinnym (w wersji wegańskiej). To połączenie świetnie sprawdza się jako opcja na szybkie drugie śniadanie. Do tego świeży sezonowy owoc i gotowe — opowiada Monika Frank, dyrektor poradni Mój Dietetyk.
Jak przygotować domową granolę? W tym celu potrzebujemy (przepis opracowała Agnieszka Pompecka we współpracy ze stażystką Katarzyną Stachowiak):
- 2 szkl. płatków owsianych,
- 3 łyżek siemienia lnianego,
- 3 łyżek wiórków kokosowych,
- 3 łyżek orzechów włoskich,
- 100 g suszonych moreli,
- 3 łyżek nasion słonecznika,
- 3 łyżek suszonej żurawiny,
- 2 łyżek miodu,
- 2 łyżek oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Morele i orzechy siekamy na drobne kawałki. Wszystkie składniki (oprócz żurawiny) mieszamy w misce. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po tym czasie trzeba przemieszać masę i włożyć do piekarnika na kolejny kwadrans. Po upieczeniu całość musimy ostudzić, a następnie dodać żurawinę. Domową granolę należy przechowywać w słoiku.
Jogurt z bakaliami i owoce
- Ponieważ pora drugiego śniadania przypada na czas, który spędzam poza domem, bardzo ważne jest dla mnie to, aby było to coś, co bez problemu mogę ze sobą zabrać, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Istotne jest też to, aby było ono pełnowartościowe i dało energię do momentu spożycia kolejnego posiłku. Co oznacza, że słodka drożdżówka lub pączek na pewno nie są dobrym wyborem — wymienia cechy idealnego drugiego śniadania Kinga Sięka, dietetyk.
- Moim ulubionym i najczęściej wybieranym zestawem jest jogurt naturalny z garścią orzechów lub mieszanki bakaliowej oraz dowolnym owocem. Taki posiłek jest źródłem wszystkich makroskładników, czyli białka, węglowodanów oraz tłuszczów, a przy tym bardzo szybki w przygotowaniu. Jeżeli zapomnimy zabrać go ze sobą, bez problemu możemy kupić wszystkie niezbędne składniki w każdym sklepie — podpowiada nasz ekspert.
Dlaczego na drugie śniadanie warto jeść jogurt?
- Oprócz wspomnianych makroskładników taki posiłek dostarcza wielu mikro- i makroelementów, a także witamin i błonnika pokarmowego. Jogurt naturalny to znakomite źródło nie tylko białka, ale również fosforu, potasu, cynku oraz wapnia. Dzięki temu, że białko i węglowodany występują w nim w idealnych proporcjach, jest znakomity do potreningowej regeneracji. Dostarcza też żywych kultur bakterii, które nie tylko wspomagają procesy trawienne zachodzące w przewodzie pokarmowym, ale także wzmacniają odporność — mówi Kinga Sięka, dietetyk.
Dlaczego składnikiem drugiego śniadania powinny być orzechy i owoce?
- To skoncentrowane źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo ważne dla utrzymania równowagi w organizmie. Poza tym orzechy dostarczają sporo witaminy E nazywanej witaminą młodości. Są bogate w mikro- i makroelementy, w tym np. magnez, cynk, wapń i żelazo. Z kolei owoce to przede wszystkim dawka witamin i błonnika. Poprawiają odporność i pomagają obniżzć poziomu cholesterolu — dodaje nasz ekspert.
- Tak skomponowane drugie śniadanie szybko dostarczy energii i nasyci, dzięki czemu pozwoli wytrwać do pory kolejnego posiłku bez podjadania. Każdego dnia można użyć innych orzechów lub owoców, urozmaicając w ten sposób smak posiłku — podsumowuje swoją propozycję Kinga Sięka.
Zobacz też: Tania przyprawa. Pomoże podnieść libido u kobiet