Owsianka z nasionami chia - śniadanie na płaski brzuch

Płaski brzuch to marzenie wielu kobiet. Niestety, jego wyrzeźbienie wcale nie jest proste, utrzymanie – równie trudne. To właśnie w okolicach brzucha najchętniej gromadzi się tłuszcz. Na szczęście są sposoby, które pozwolą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Jednym z nich jest jedzenie owsianki z nasionami chia.

Owsianka z nasionami chia to bogactwo błonnikaOwsianka z nasionami chia to bogactwo błonnika
Źródło zdjęć: © 123RF

Brzuch jak marzenie

Odpowiedni plan żywnościowo-kaloryczny, aktywność fizyczna, duża ilość warzyw i owoców. Przepis na płaski brzuch wydaje się prosty do wykonania. Praktyka okazuje się dużo trudniejsza. Wcale nie jest łatwo ćwiczyć regularnie, szczególnie gdy na głowie ciążą jeszcze obowiązki w domu i w pracy. A brzuszki wprowadzające w ruch mięśnie gładkie tej części ciała często nie wystarczają.

Dlatego właśnie tak ważna jest dobrze zbilansowana dieta. Jeśli chcesz uzyskać płaski brzuch, wprowadź do niej płatki owsiane oraz nasiona chia. Produkty te posiadają właściwości, które pomogą ci zrzucić zbędne kilogramy oraz spalić tłuszcz z brzucha. Oprócz tego pełne są witamin i minerałów.

Śniadanie na płaski brzuch

Owsianka z nasionami chia będzie bazą dla dietetycznego śniadania. Połączenie to zyskuje coraz większą popularność wśród osób, które pragnąć pochwalić się płaskim brzuchem. Dlaczego?

Czym jest żywność ekologiczna?

Zarówno płatki owsiane, jak i nasiona chia są bogatymi źródłami błonnika – substancji, która reguluje proces trawienia, wspomaga je i przyspiesza oczyszczanie organizmu. Co więcej, składniki w nich zawarte wspomagają spalanie tłuszczu, szczególnie z newralgicznych okolic brzucha. Dzięki regularnemu jedzeniu nasion szałwii hiszpańskiej i owsianki pozbędziesz się boczków i oponki.

Możesz więc zrezygnować z przyjmowania suplementów diety, które mają pomóc schudnąć. Zamiast nich do swojego menu wprowadź owies i nasiona chia.

Owsianką w tłuszcz

Dlaczego akurat owsianka? Spośród wszystkich znanych ziaren zbóż to właśnie owies jest najbogatszy w białko i ma niemal idealny zestaw aminokwasów, a także witamin. Zawartość witamin z grupy B poprawia pamięć i koncentrację, przeciwdziała zmęczeniu, rozdrażnieniu i depresji. Doceńmy to zboże także za dużą dawkę witaminy E – silnego antyoksydantu, który chroni komórki naszego organizmu przed starzeniem.

I najważniejsze: pełne ziarno owsa składa się aż w 30 proc. z błonnika, z czego 15 proc. rozpuszcza się w wodzie. To bardzo ważna informacja, ponieważ taka właśnie proporcja tej substancji obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo, błonnik rozpuszczalny ma w swoim składzie beta-glukan, który spowalnia procesy przyswajania cukrów. A to oznacza, że może zapobiegać otyłości i cukrzycy typu 2.

Wszechmocne nasiona chia

Nasiona chia jedli już Majowie i Aztekowie. To roślina, której nazwa w języku Majów oznaczała siłę.

Nasiona szałwii hiszpańskiej są źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych, a także błonnika. Eksperci uważają, że dodanie ich do codziennych potraw z jednej strony eliminuje ryzyko wystąpienia otyłości, a z drugiej – pomaga pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Dzieje się tak, ponieważ błonnik pęcznieje w żołądku, a to sprawia, że przedłużone jest uczucie sytości po posiłku, ograniczone jest łaknienie i spowolnione wchłanianie się pokarmu.

Owsianka z chia – śniadanie mocy

Wystarczą płatki owsiane górskie lub klasyczne, woda i naturalne dodatki wzmacniające smak. I śniadanie mocy gotowe.

Składniki:

  • 500 ml wody,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • ziarenka wanilii,
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki nasion chia.

Sposób przygotowania

W małym rondelku doprowadź do wrzenia wodę z cynamonem. Po tym czasie zmniejsz ogień i dodaj płatki, gotuj je do miękkości. Gdy będą gotowe, zdejmij owsiankę z ognia i odstaw pod przykryciem na 5 minut. Następnie dodaj sól, miód i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp całość nasionami chia. Owsiankę możesz też udekorować owocami i orzechami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka