Paluszki rybne z sosem
Ta prosta potrawa z dorsza jest idealnym pomysłem na przystawkę do głównego dania lub przekąskę podczas imprezy. Do tego jest bardzo zdrowa, gdyż głównym jej składnikiem jest mięso z dorsza.
Składniki:
- 400 g fileta z dorsza,
- 2 roztrzepane jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli morskiej,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki sosu winegret.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 378, 31 kcal |
Białka | 26,82 g |
Węglowodany | 38,17 g |
Tłuszcze | 12,9 g |
Błonnik | 1,17 g |
Przygotowanie:
Filet z dorsza przemyj zimną wodą i połóż na desce do krojenia. Następnie osusz i pokrój na większe kostki. W naczyniu obok połącz jajka, mąkę i sól i mieszaj, aż powstanie jednolita, gładka masa. Teraz obtocz w powstałej panierce wszystkie rybne kawałki i odłóż je na bok. Na głębokiej patelni rozgrzej połowę przygotowanej oliwy i sosu i połóż na patelni część mięsa. Ważne, aby była spora przestrzeń między kawałkami. Obsmaż z jednej i drugiej strony i zdejmij z patelni po 15 minutach. Umyj naczynie i znów rozgrzej z resztą oliwy. Zrób to samo z pozostałą częścią mięsa. Podawaj na gorąco z keczupem.
Komentarz:
Jak każda ryba, dorsz jest źródłem wielu ważnych składników odżywczych, niezbędnych dla naszego organizmu. Zawiera białko, selen i witaminy A, B1, B2, B12 i PP. Ponadto jest doskonałym źródłem jodu regulującego działanie tarczycy. To jedna z najmniej kalorycznych ryb. Idealnie nadaje się do smażenia, grillowania, gotowania, duszenia w warzywach czy pieczenia. Dorsz jest bardzo smaczny także jako wędzony dodatek do past i sałatek.