Pampuchy, buchty, parowańce, kluski na parze - kalorie, wartości odżywcze, przepis, z czym je jeść
Pampuchy, buchty, parowańce albo po prostu kluski na parze - każdy rejon Polski ma swoją własną nazwę na te drożdżowe pyzy, przypominając ogromne pączki. Mogą być podawane na słodko i słono - w obu wersjach są smaczne i proste do wykonania. Czym są pampuchy i co można z nich zrobić?
1. Czym są pampuchy (buchty)?
Pampuchy to nic innego jak duże kluski przygotowywane na parze. W różnych regionach Polski nazywa się je inaczej (niektórzy nawet nazywają je po prostu pyzami). Można je przygotować na słodko lub słono, z sosem lub owocami. Podaje się je zwykle na ciepło.
Możliwości jest wiele, a każda z nich jest tak samo pyszna i prosta do wykonania. Pampuchy można także kupić w wersji gotowej w każdym większym markecie. Pakowane są próżniowo, a po wyjęciu z opakowania należy podgrzać je na parze lub zrobić w kuchence mikrofalowej.
Pampuchy mają mnóstwo nazw, najpopularniejsze to:
- parowańce
- buchty
- kluchy z łacha
- parzaki
- parowce
- bułki na parze
- kluski na parze
- pyzy drożdżowe
- pączki na parze
2. Z czym jeść kluski na parze?
Kluski na parze, czyli pampuchy, najczęściej jada się na słodko – z jogurtem, świeżymi owocami, bakaliami lub sosem czekoladowym. Niektórzy uwielbiają je także z roztopionym masłem i cukrem.
Buchty można jeść także na słono. W kuchni śląskiej często podaje się je razem z mięsem wieprzowym, kapustą kiszoną oraz sosem. Doskonale smakują także w towarzystwie sosu grzybowego.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na domowe pampuchy
Przepis na buchty jest prosty i zawiera mało składników. Do przygotowania pampuchów w domu potrzebne będą:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży lub ok. 7 g suszonych
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- ok. 300 ml mleka
- szczypta soli
Mleko lekko podgrzewamy tak, aby było letnie i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy cukier i zasypujemy całość odrobiną mąki.
Odstawiamy na kilkanaście minut, aby drożdże zaczęły pracować. Masło topimy i odstawiamy do wystudzenia – musi być ledwie letnie, aby nie zabiło drożdży ani nie sprawiło, że masa będzie mniej puszysta.
Jajka ubijamy delikatnie z odrobiną cukru, a mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy zaczyn drożdżowy oraz jajka z cukrem i wystudzone masło. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie łatwo odchodziło od miski i dłoni. Ciasto na pampuchy musi być sprężyste i mieć w sobie sporo pęcherzyków powietrza.
Zagniecione ciasto odkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie dzielimy je na równe części i formujemy sporej wielkości kule. Odstawiamy na ok. 20 minut, aby lekko wyrosły, a następnie gotujemy je na parze przez ok. 10 minut.