Pappardelle w sosie pomidorowym - składniki, przygotowanie, komentarz
Pappardelle to jedno z typowych dań kuchni włoskiej. To pasta, czyli makaron z sosem. Od makaronu tak naprawdę nie musimy uciekać. Większość z nas sądzi, że oprócz tego, że makaron tuczy, nie ma w nim nic dobrego. Tak naprawdę jednak makaron to zdrowe węglowodany.
1. Pappardelle w sosie pomidorowym - składniki
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki świeżych liści bazylii,
- 1 opakowanie suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 szklanka mleka,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 1 łyżeczka suszonej papryki,
- 400 g makaronu fettuccine.
2. Pappardelle w sosie pomidorowym - przygotowanie,
Przygotowanie Pappardelle rozpoczynij od zagotowania wody. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron al dente. W miseczce blendera wymieszaj suszone pomidory, bazylię i czosnek i zmiksuj dokładnie. Rozgrzej oliwę z oliwek na głębszej patelni. W tym momencie dodaj mieszankę czosnku i pomidorów i smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty.
Po tym czasie dodaj do składników na patelni mleko i śmietanę, zmniejsz ogień, wymieszaj i duś, dopóki sos nie zgęstnieje. Dodaj paprykę, dopraw solą i pieprzem. Odcedź makaron i wymieszaj go z sosem pomidorowym. Podawaj na gorąco.
3. Pappardelle w sosie pomidorowym - komentarz
W połączeniu z warzywami, chudym mięsem czy rybą makaron stanowi dobrze zbilansowany posiłek. Makaron to jedzenie wszechstronne, o dużej wartości odżywczej, uniwersalne, tanie i międzynarodowe.