Magda Gessler ostrzega przed tanimi śledziami z wiaderka. Pasożyty w rybie - sprawdź, co podajesz bliskim podczas Wigilii

"Każdy czeka na tego idealnego śledzia, a ostatnio są same porażki, ponieważ śledzie, które kupujemy, zazwyczaj są z kubełka, gdzie jest woda lekko osolona, a śledź jest prawie że surową rybą. Już nie mówię o ilości tasiemca lub jaj tasiemca, która się znajduję w tychże śledziach, bo jest to ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia" – ostrzega Magda Gessler w swoim filmie. Czy powinniśmy się bać?

Pasożyty w rybach można wyeliminować tylko przez obróbkę termicznąPasożyty w rybach można wyeliminować tylko przez obróbkę termiczną
Źródło zdjęć: © East News
Dorota Mielcarek

Magda Gessler nie kupuje śledzia w Polsce

Znana polska restauratorka, Magda Gessler, twierdzi, że w Polsce nie można kupić śledzia, który jest świeży, dobry i bezpieczny dla zdrowia. Sama woli kupować go u naszych zachodnich sąsiadów, bo jak twierdzi, tam jest idealny. Czyli jaki?

"Śledź musi być dobrze zasolony, z beczki, z mleczem lub ikrą w środku. O takiego bardzo trudno. Powinien mieć też głowę, a o to jeszcze trudniej" – wyjaśnia Magda Gessler.

To prawda, w niewielu polskich sklepach można kupić takie śledzie, a jest to związane z kosztami ich produkcji. Śledź solony, przełożony do wiaderka to koszt ok. 9 zł/kg. Ten z beczki jest dwa razy droższy i kosztuje ok.16 zł/kg. Czy warto zapłacić więcej?

Rozgrzewający zbiteń. Rosyjski napój na pasożyty

Magda Gessler
Magda Gessler © ONS

Pasożyty w śledziach (Anisakis simplex )

W rybach dziko żyjących występuje wiele pasożytów i jak zapewnia dr Katarzyna Nadolna–Ałtyn z Morskiego Instytutu Rybackiego PIB w Gdyni, jest to zjawisko powszechne. Jak wyeliminować nieproszonych gości z ryb?

- Sam proces przygotowania ryb do sprzedaży, czyli ich patroszenie eliminuje pasożyty żyjące w układzie pokarmowym. Poza tym procedury europejskie wymagają, żeby ryby, które trafiają do sprzedaży, były poddane obróbce termicznej. Żeby zabić nicienie należy ryby mrozić przez 24 h w temperaturze minus 20 stopni – wyjaśnia dr Nadolna-Ałtyn.

Śledzie sprzedawane w marketach
Śledzie sprzedawane w marketach © East News

Jednak śledzie na wigilijny stół kupujemy surowe i nie mamy pewności, czy przeszły obróbkę termiczną. W dodatku na stoiskach rybnych sprzedawcy zapewniają, że ich produkt nie był mrożony. Jak zatem wybrać te bez pasożytów?

- Na pewno trzeba się im przyjrzeć, a przed przygotowaniem potrawy na stół ryby należy zamrozić lub poddać wysokiej temperaturze np. usmażyć. Solenie i marynowanie nie zabije niektórych nicieni - mówi dr Nadolna-Ałtyn. - Trzeba pamiętać, że pasożyty preferują określone organy ryby, co oznacza, że np. tasiemce bytują jedynie w przewodzie pokarmowym, który jest usuwany podczas patroszenia, jednak nicienie mogą migrować do mięśni, czyli mogą znaleźć się w filecie – wyjaśnia.

Śledzie w zalewie
Śledzie w zalewie © East News

Czy śledzie z wiaderka w zalewie octowej, czy też oleju są bezpieczne? Takiej informacji powinniśmy szukać na opakowaniu i skupić się na tym, czy produkt był poddany obróbce termicznej.

Kiedy jednak zauważyliśmy pasożyty w rybie, nie należy panikować. O ile nie jedliśmy jej surowej, nie ma podstaw do obaw o własne zdrowie (chyba, że jesteśmy wrażliwi na alergeny). Problem pojawia się, kiedy ryba nie była wcześniej poddana obróbce termicznej. Wowczas powinniśmy zgłosić się do lekarza, powiadomić sklep i sanepid.

Nicienie, tasiemce i kolcogłowy

Kiedy jednak dojdzie do zarażenia, trzeba szybko działać. Przewód pokarmowy człowieka stwarza idealne warunki do rozmnażania się pasożytów. Nicienie żyją w jelicie cienkim około 12-18 miesięcy i wywołuje szereg chorób, takich jak: glistnica (askarioza).

Śledź na wigilijnym stole
Śledź na wigilijnym stole © East News

Zakażenie zazwyczaj przebiega bezobjawowo, jednak organizm, broniąc się przed nieproszonymi gośćmi może podnieść temperaturę ciała, dlatego możliwe jest występowanie gorączki. Niektórzy pacjenci skarżą się na bóle brzucha, nudności i biegunkę.

Śledź śledziowi nierówny

Bogatsi w tę wiedzę, podczas świątecznych zakupów powinniśmy kierować się przede wszystkim jakością ryby i zainteresować się tym, czy ryba była wcześniej mrożona. W tym przypadku to zaleta. Śledź z wiaderka może nie być najlepszym wyborem, szczególnie gdy nie widnieje na nim informacja o obróbce termicznej.

Warto pamiętać, że choć nie lubimy przepłacać, lepiej wydać kilka złotych więcej niż płacić za to zdrowiem przez kolejny rok.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka