Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Pasta serowa
Pasta serowa to idealny pomysł, gdy masz ochotę na coś lekkiego i pożywnego. Zawiera dowolnie wybrane kiełki, których wartość odżywcza jest nie do przecenienia. Zielony groszek i kukurydza konserwowana powodują, że pasta może być bardzo kolorowa i stanowić element dekoracyjny stołu.
Składniki:
- ser biały (zmielony);
- zielony groszek z puszki;
- kukurydza z puszki;
- kiełki (dowolne);
- rozgniecione jajko na twardo;
- starta na tarce rzodkiewka;
- majonez i ketchup.
Sposób przygotowania:
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, dodaj majonezu i keczupu według indywidualnych potrzeb.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 295,5 kcal |
Białko | 25,0 g |
Tłuszcz | 15,1 g |
Cholesterol | 95,5 mg |
Węglowodany | 19,5 g |
Błonnik | 4,7 g |
Witamina C | 56,4 mg |
Witamina A | 303,1 µg |