Kiełki – fenomenalne źródło zdrowia

Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej bomby, o czym mieszkańcy Dalekiego Wschodu wiedzieli już ponad pięć tysięcy lat temu, stosując je jako lekarstwo na najróżniejsze dolegliwości.

Ani nasiona, ani "dorosłe" formy roślin nie są w stanie dorównać ich prozdrowotnym właściwościom. Kiełki stanowią koncentrat wszystkiego, co najlepsze. Rozwijając się, „wyciągają” z ziarna szereg dobroczynnych związków, które nasz organizm może w pełni wykorzystać.

Kiełki są produktem kompletnym. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu.

Szczególnie warto po nie sięgnąć na wiosnę, kiedy nasz organizm domaga się uzupełnienia zimowych niedoborów.

W kiełkach znajdziemy łatwo przyswajalne składniki odżywcze: witaminy, minerały, aminokwasy.

Kiełki jakich roślin są najzdrowsze?

Przeczytaj również: Zdrowszy niż czarny i brązowy. Ten ryż chroni przed nowotworami

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kiełków / Shutterstock
Kinga Olchowy

/ 6Wszystko, co najlepsze

Kiełki zawierają ogromne ilości potrzebnych nam do życia związków. Dostarczają białka wspomagającego odbudowę komórek i tkanek, potasu warunkującego prawidłową pracę mięśni i kwasów tłuszczowych omega-3 niezbędnych do sprawnego działania naszego mózgu, serca i wzroku. Są bogatym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy E, K, D i PP. Pół szklanki kiełków zawiera tyle samo witaminy C, co sześć szklanek soku pomarańczowego.

W ich składzie znajdziemy ponadto żelazo, wapń, cynk, selen, magnez, lit, jod i potas, które nasz organizm wykorzystuje w wielu procesach. Co ważne, w czasie przechowywania kiełki nie tracą zbyt szybko wartości odżywczych.

/ 6Naturalne zdrowie

Obraz
© Zdjęcie kiełków / Shutterstock

Kiełki mają silne właściwości detoksykacyjne. Są silną bronią przeciwko zagrażającym zdrowiu wolnym rodnikom oraz wspomagają odporność. Obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu czy zawałowi serca.

Usprawniają trawienie, a za sprawą błonnika pomagają pozbyć się nadwagi i utrzymać zgrabną sylwetkę. Wzmacniają kości, paznokcie, włosy i poprawiają stan cery, która staje się zdrowsza i bardziej promienista. Ujędrniają mięśnie, chronią przed niedokrwistością, a nawet chorobami nowotworowymi.

/ 6Które wybrać?

Obraz
© Zdjęcie kiełków / Shutterstock

Choć trudno wskazać najzdrowszy rodzaj kiełków, niektóre z nich mają szczególne właściwości, które mogą przesądzić o wyborze. Bardzo popularne są np. kiełki lucerny określane przez Arabów mianem ojców wszelkiego pożywienia. Ze względu na wysoką zawartość łatwo przyswajalnego białka i żelaza warto polecić je wegetarianom mającym skłonność do popadania w anemię.

Osobom z zaburzoną pracą układu nerwowego i hormonalnego zaleca się kiełki soi, które łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy, a dodatkowo zapobiegają nadciśnieniu i tworzeniem się we krwi niebezpiecznych skrzepów.

Ciekawe właściwości mają kiełki owsa, które także regulują poziom hormonów, ale dodatkowo, za sprawą dużych ilości witaminy E, wspierają płodność. Kiełki rzeżuchy natomiast wspomogą pracę nerek, uśmierzą ból stawów oraz przyspieszą przemianę materii.

/ 6Kiełki brokuła i buraka

Kiełki brokuła łatwo wyhodować
Kiełki brokuła łatwo wyhodować © 123rf

Skiełkowane nasiona brokuła są bogate w sulforafan – związek o silnym działaniu przeciwnowotworowym.

Według naukowców kiełki brokuła są pomocne w walce z Helicobacter pylori. Spożywanie ich ma więc bardzo dobry wpływ na działanie układu pokarmowego.

Kiełki brokuła bogate są też w koenzym Q10 i luteinę.

Jeśli cierpisz z powodu niedoborów witaminy A i C, sięgnij po kiełki buraka. Znajdziesz w nich również witaminy z grupy B, białko i błonnik.

Kiełki buraka polecane są osobom borykającym się z anemią i nadciśnieniem.

Mają również działanie przeciwnowotworowe.

/ 6Kiełki zbóż

Kiełki możesz wyhodować także z pszenicy
Kiełki możesz wyhodować także z pszenicy © 123rf

Do kiełkowania można też użyć nasion zbóż.

Kiełki owsa wpływają dobrze na płodność, regulują gospodarkę hormonalną organizmu i pracę tarczycy.

Kiełki żyta polecane są dla osób narażonych na stres. Wzmacniają organizm, korzystnie wypływają na układ nerwowy, dodają witalności.

Kiełki pszenicy są nieocenionym sprzymierzeńcem w walce ze starzeniem się organizmu. Wspomagają pracę serca, działają wzmacniająco na włosy i paznokcie.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Hodowla kiełków

Obraz
© Zdjęcie kiełków / Shutterstock

Chociaż kiełki są obecnie bardzo łatwo dostępne, zarówno w sklepach z żywnością ekologiczną, jak i w supermarketach, najsmaczniejsze, a jednocześnie najzdrowsze będą te wyhodowane samodzielnie. Uprawa kiełków w warunkach domowych jest niezwykle prosta.

Po pierwsze – ziarna. Zaopatrujmy się w nie jedynie w punktach ze zdrową żywnością. Kupione w sklepach ogrodniczych mogą zawierać szkodliwe związki chemiczne, które zwykle ulegają rozpadowi wraz ze wzrostem rośliny, jednak w niewielkich kiełkach mogą występować w dużym stężeniu.

Najładniejsze, zdrowe okazy dokładnie płuczemy w przegotowanej, ciepłej wodzie, a po odcedzeniu przesypujemy do miseczki. Zalewamy je wodą i odstawiamy na kilka do kilkunastu godzin (w zależności od wielkości nasion), czekając, aż spęcznieją, po czym ponownie odlewamy.

Do wybory mamy różne metody uprawy. Nasiona możemy umieścić na sitku ustawionym nad miseczką z wodą w taki sposób, by ziarna nie były zanurzone. Raz na jakiś czas przepłukujemy nasiona i zmieniamy wodę na świeżą. Dość powszechne jest stosowanie ligniny, na której wystarczy rozsypać nasiona i dbać o zapewnienie odpowiedniego poziomu wilgoci. Najprostszym rozwiązaniem jest kiełkownica.

Nasiona najlepiej rozwijają się w temperaturze nieprzekraczającej 21 stopni. W zależności od gatunku już po czterech, siedmiu dniach są gotowe do spożycia.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka