Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Pasta słonecznikowo-czosnkowa
Pasty to potrawy , którymi możesz smarować pieczywo lub jeść je jako dodatek do innego dania. Jedną z nich jest pasta łącząca ostrość czosnku i łagodny smak ziaren słonecznika. Pestki słonecznika to nie tylko doskonały składnik diety wegetariańskiej, ale także niezbędny element diety cukrzyka. Jest on wskazany również osobom z chorobami skórnymi, chorobą reumatyczną i chorobami serca.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z prażonym słonecznikiem, dodaj oliwę i przypraw solą, majerankiem, ewentualnie odrobiną tymianku. Po wymieszaniu pasta może mieć drobne grudki.
Kalorie | 290,4 kcal |
---|---|
Białko | 10,7 g |
Tłuszcz | 22,5 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 14,7 g |
Błonnik | 3,0 g |
Witamina C | 4,7 mg |
Witamina A | 2,0 µg |