Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pasta słonecznikowo-czosnkowa

Avatar placeholder
14.03.2017 14:24
Pasta słonecznikowo-czosnkowa
Pasta słonecznikowo-czosnkowa (Zdjęcie autorstwa Janine / CC BY 2.0)

Pasty to potrawy , którymi możesz smarować pieczywo lub jeść je jako dodatek do innego dania. Jedną z nich jest pasta łącząca ostrość czosnku i łagodny smak ziaren słonecznika. Pestki słonecznika to nie tylko doskonały składnik diety wegetariańskiej, ale także niezbędny element diety cukrzyka. Jest on wskazany również osobom z chorobami skórnymi, chorobą reumatyczną i chorobami serca.

Składniki:

  • pestki słonecznika.
  • czosnek,
  • oliwa,
  • majeranek lub tymianek,
  • sól. 



Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Domowe sposoby na kaszel - syrop z czosnku"

Czosnek drobniutko posiekaj i wymieszaj z prażonym słonecznikiem, dodaj oliwę i przypraw solą, majerankiem, ewentualnie odrobiną tymianku. Po wymieszaniu pasta może mieć drobne grudki.

Kalorie290,4 kcal
Białko10,7 g
Tłuszcz22,5 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany14,7 g
Błonnik3,0 g
Witamina C4,7 mg
Witamina A2,0 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.