Pasta słonecznikowo-sezamowa
Wegańska pasta ze słonecznika jest smacznym dodatkiem do kanapek, zawierającym mnóstwo witamin i składników odżywczych. Nasiona tej rośliny zawierają bowiem witaminy z grupy B, witaminy A, E i D oraz cynk, wapń, potas i żelazo. Ta pasta wegańska jest stosunkowo łagodna, ponieważ dodaje się do niej łagodną paprykę, ale jeśli lubisz ostre smaki, możesz zastąpić ją chilli lub pikantną papryką.
Składniki:
- pół szklanki łuskanego słonecznika,
- dwie łyżki sezamu,
- przyprawy – sól, papryka słodka, imbir,
- woda.
Sposób przygotowania:
Praż słonecznik i sezam na małym ogniu, tak by ziarna się zarumieniły. Wrzuć słonecznik do młynka i zmiel go. Następnie dosyp sezam, przyprawy i dolej przegotowanej wody. Mieszaj do uzyskania masy dającej się smarować na kanapki.