Trwa ładowanie...

Pasta słonecznikowo-sezamowa

Avatar placeholder
16.12.2015 14:53
Pasta słonecznikowo-sezamowa
Pasta słonecznikowo-sezamowa

Wegańska pasta ze słonecznika jest smacznym dodatkiem do kanapek, zawierającym mnóstwo witamin i składników odżywczych. Nasiona tej rośliny zawierają bowiem witaminy z grupy B, witaminy A, E i D oraz cynk, wapń, potas i żelazo. Ta pasta wegańska jest stosunkowo łagodna, ponieważ dodaje się do niej łagodną paprykę, ale jeśli lubisz ostre smaki, możesz zastąpić ją chilli lub pikantną papryką.

Składniki:

  • pół szklanki łuskanego słonecznika,
  • dwie łyżki sezamu,
  • przyprawy – sól, papryka słodka, imbir,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Praż słonecznik i sezam na małym ogniu, tak by ziarna się zarumieniły. Wrzuć słonecznik do młynka i zmiel go. Następnie dosyp sezam, przyprawy i dolej przegotowanej wody. Mieszaj do uzyskania masy dającej się smarować na kanapki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze