Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Pasta sojowa
Pasta sojowa to jeden z najzdrowszych posiłków wegetariańskich ze względu na lecznicze właściwości soi. Nie tylko zawiera ona białko najwyższej jakości, ale także błonnik i wielonienasycone kwasy, żelazo, potas, magnez i fosfor. Soja wskazana jest szczególnie kobietom, gdyż pomaga im łagodzić dolegliwości menopauzy, dlatego należy przyrządzać jak największą ilość potraw z tym składnikiem odżywczym. ****
Składniki:
- 2 szklanki soi (uprzednio powinna być ona namoczona przez co najmniej 12 godzin, a następnie gotowana przez 3 godziny);
- papryka;
- trzy łyżki purée warzywnego (ewentualnie przecieru pomidorowego);
- oliwa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Gorącą soję utrzyj malakserem, dodaj odrobinę oliwy, purée warzywne i przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 258,3 |
Białko | 18,4 g |
Tłuszcz | 15,2 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 21,3 g |
Błonnik | 9,1 g |
Witamina C | 75,8 mg |
Witamina A | 322,5 µg |