Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pasta sojowa

Avatar placeholder
08.08.2016 11:56
Pasta sojowa
Pasta sojowa

Pasta sojowa to jeden z najzdrowszych posiłków wegetariańskich ze względu na lecznicze właściwości soi. Nie tylko zawiera ona białko najwyższej jakości, ale także błonnik i wielonienasycone kwasy, żelazo, potas, magnez i fosfor. Soja wskazana jest szczególnie kobietom, gdyż pomaga im łagodzić dolegliwości menopauzy, dlatego należy przyrządzać jak największą ilość potraw z tym składnikiem odżywczym. ****

Składniki:

  • 2 szklanki soi (uprzednio powinna być ona namoczona przez co najmniej 12 godzin, a następnie gotowana przez 3 godziny);
  • papryka;
  • trzy łyżki purée warzywnego (ewentualnie przecieru pomidorowego);
  • oliwa,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Gorącą soję utrzyj malakserem, dodaj odrobinę oliwy, purée warzywne i przyprawy według uznania. Całość dokładnie wymieszaj. 


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie258,3
Białko18,4 g
Tłuszcz15,2 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany21,3 g
Błonnik9,1 g
Witamina C75,8 mg
Witamina A322,5 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze