Pasta z bakłażana i orzechów włoskich
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację.
Składniki
1 duży bakłażan;
1 szklanka orzechów włoskich;
2 łyżeczki startego świeżego imbiru;
2 ząbki czosnku;
1 łyżka oliwy z oliwek;
3 ziarenka ziela angielskiego;
sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nakłuj bakłażana w kilku miejscach widelcem i piecz do miękkości, około 45 minut. Podczas gdy bakłażan będzie w piekarniku, posiekaj orzechy. Upieczonego bakłażana wyciągnij z piekarnika. Ściągnij skórkę, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Do masy dodaj imbir, oliwę z oliwek oraz ziele angielskie, sól i pieprz do smaku oraz orzechy. Przełóż do salaterki. Pastę można podawać z pieczywem pełnoziarnistym, chrupkim lub krakersami.
Ilość porcji: 8
Komentarz
Ta wyrafinowana potrawa jest pełna smaku oraz aromatu, a zawarte w niej witaminy, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest bardzo zdrowa i poprawia witalność organizmu.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.