Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pasta z oliwek i bakłażana

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 16:34
Pasta z oliwek i bakłażana
Pasta z oliwek i bakłażana

Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Bakłażany są źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz witamin C, A i z grupy B.

Składniki

  • pół bakłażana,
  • kilka oliwek,
  • szczypiorek,
  • ząbek czosnku,
  • jogurt naturalny,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Pokrojone w cienkie plastry bakłażany posolić i odstawić na 10 minut. Oliwki i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski i zgnieść łyżką. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Smażyć go na oliwie z oliwek aż będzie brązowy z każdej strony. Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem. Do tych składników dodać drobno posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszać. Składniki połączyć z jogurtem. Gotową pastę podawać z grzankami lub pieczywem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie160,5
Białko4,8 g
Tłuszcz11,7 g
Cholesterol6,4 mg
Węglowodany12,0 g
Błonnik2,7 g
Witamina C7,4 mg
Witamina A160,5 µg

Komentarz

Bakłażany poprawiają przemianę materii, regulują trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz obniżają cholesterol.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze