Pasta z oliwek i bakłażana
Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. Bakłażany są źródłem żelaza, fosforu, wapnia oraz witamin C, A i z grupy B.
Składniki
- pół bakłażana,
- kilka oliwek,
- szczypiorek,
- ząbek czosnku,
- jogurt naturalny,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
Pokrojone w cienkie plastry bakłażany posolić i odstawić na 10 minut. Oliwki i czosnek drobno pokroić. Włożyć do miski i zgnieść łyżką. Następnie opłukać i osuszyć bakłażana. Smażyć go na oliwie z oliwek aż będzie brązowy z każdej strony. Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem. Do tych składników dodać drobno posiekany szczypiorek i sok z cytryny. Wymieszać. Składniki połączyć z jogurtem. Gotową pastę podawać z grzankami lub pieczywem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 160,5 |
Białko | 4,8 g |
Tłuszcz | 11,7 g |
Cholesterol | 6,4 mg |
Węglowodany | 12,0 g |
Błonnik | 2,7 g |
Witamina C | 7,4 mg |
Witamina A | 160,5 µg |
Komentarz
Bakłażany poprawiają przemianę materii, regulują trawienie, dzięki dużej zawartości błonnika oraz obniżają cholesterol.