Trwa ładowanie...

Pasta z rukolą i pomidorem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 19:20
Pasta z rukolą i pomidorem
Pasta z rukolą i pomidorem

To proste danie włoskie jest świetnym pomysłem, jeśli rozpoczynamy jakąkolwiek dietę, gdyż składa się praktycznie wyłącznie z warzyw. Rukola pochodzi z Włoch i jest tam rośliną kultową. Włosi dodają ją do wszystkiego i w każdej postaci, także jako zioło. Zawiera chyba wszystkie witaminy i bardzo dużo soli mineralnych. Ponadto jest wykorzystywana w regulacji procesów trawiennych, zwalczaniu nadkwasoty, wrzodów żołądka, wzdęć itd.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 miska rukoli,
  • pieprz i sól do smaku,
  • 200 g makaronu wstążki.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie214,11kcal
Białka8,6 g
Węglowodany42,57 g
Tłuszcze0,52 g
Błonnik3,85 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż do momentu, w którym warzywo się zeszkli. Teraz dodaj pokrojone i umyte pomidory. Dopraw składniki na patelni solą i pieprzem i poduś na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj rukolę i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku przyprawami.

Komentarz:

Rukola pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań. Właściwości lecznicze rukoli są bardzo duże. Poza tym pomidor, dostarczający potasu i magnezu, oraz cebula ze swoimi cudownymi właściwościami to także składniki podanego dania.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze