Pasta z rukolą i pomidorem
To proste danie włoskie jest świetnym pomysłem, jeśli rozpoczynamy jakąkolwiek dietę, gdyż składa się praktycznie wyłącznie z warzyw. Rukola pochodzi z Włoch i jest tam rośliną kultową. Włosi dodają ją do wszystkiego i w każdej postaci, także jako zioło. Zawiera chyba wszystkie witaminy i bardzo dużo soli mineralnych. Ponadto jest wykorzystywana w regulacji procesów trawiennych, zwalczaniu nadkwasoty, wrzodów żołądka, wzdęć itd.
Składniki:
- 1 cebula,
- 4 pomidory,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 miska rukoli,
- pieprz i sól do smaku,
- 200 g makaronu wstążki.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 214,11kcal |
Białka | 8,6 g |
Węglowodany | 42,57 g |
Tłuszcze | 0,52 g |
Błonnik | 3,85 g |
Przygotowanie:
Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Następnie wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę i smaż do momentu, w którym warzywo się zeszkli. Teraz dodaj pokrojone i umyte pomidory. Dopraw składniki na patelni solą i pieprzem i poduś na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodaj rukolę i przykryj patelnię. Duś mieszankę przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie ugotuj w osolonej wodzie makaron, odcedź i wrzuć na patelnię. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku przyprawami.
Komentarz:
Rukola pomaga w trawieniu ciężkostrawnych dań. Właściwości lecznicze rukoli są bardzo duże. Poza tym pomidor, dostarczający potasu i magnezu, oraz cebula ze swoimi cudownymi właściwościami to także składniki podanego dania.