Pastrami – jak je zrobić i z czym zjeść?

Pastrami to zarówno delikatesowe mięso, jak i sposób konserwowania żywności, który polega na soleniu, peklowaniu i wędzeniu. Wołowe pastrami można jeść na kanapce, ale doskonale smakuje także w sałatkach, na pizzy lub w burgerach. Przyrządzanie tego typu wędliny jest czasochłonne, ale efekt zwykle zachwyca. Co warto wiedzieć?

Pastrami tradycyjnie wytwarza się z wołowiny.Pastrami tradycyjnie wytwarza się z wołowiny.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest pastrami?

Pastrami to sposób przechowywania i konserwowania mięsa, jak również produkt: mięso poddane soleniu, peklowaniu i wędzeniu. Nazwa pastrami pochodzi od rumuńskiego słowa pochodzenia tureckiego pastrama oznaczającego prasowane mięso.

Tradycyjnie pastrami wytwarza się z wołowiny, głównie z mostka wołowego (pastrami wołowe). Można kupić również pastrami z baraniny, wieprzowiny bądź łososia. Ponieważ przygotowanie mięsa według tradycyjnych receptur jest kosztowne i długotrwałe, robi się je często w sposób uproszczony.

Wykorzystuje się również nie tylko różne rodzaje mięsa, ale i jego substytuty. Stąd wersja wegetariańska pastrami (vegan pastrami, wegetariańskie pastrami, pastrami roślinne, seitan pastrami).

Niegdyś pastrami było wytwarzano także z gęsich piersi. Wówczas była to bowiem potrawa biedniejszych warstw społecznych. Dziś pastrami jest charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Jak do tego doszło?

Okazuje się, że oryginalny przysmak pojawił się w Stanach Zjednoczonych z falą żydowskiej emigracji z terenów dzisiejszej Rumunii i Besarabii, która przybyła do Nowego Jorku w drugiej połowie XIX wieku.

W niedługim czasie pojawiła się pierwsza kanapka z pastrami, która została zaserwowana w XIX wieku przez nowojorskiego rzeźnika litewskiego pochodzenia, Rubena (Reuben) Kulakofsky’ego. Stąd jej nazwa: Ruben sandwich (lub kanapka REuben). Dziś klasyczne amerykańskie pastrami to długo marynowany w aromatycznych ziołach wędzony mostek wołowy.

Jak powstaje pastrami?

Pastrami przepis obejmuje kilka etapów, takich jak solenie, peklowanie i wędzenie. Mięso jest wytwarzane przez peklowanie wołowiny przy użyciu zarówno suchego peklowania, jak i solanki. Wykorzystuje się mieszanki ziół i przypraw, także brązowego cukru oraz soli i soli peklującej. Dzięki temu mięso uzyskuje charakterystyczny czerwony kolor w środku.

Następnie mięso jest częściowo odsalane, osuszane oraz nacierane kolejną mieszanką aromatycznych przypraw. Stosuje się czarny pieprz, czosnek, kolendrę, goździki i bazylię. Niektóre receptury obejmują gotowanie peklowanego mięsa przed suszeniem w celu usunięcia nadmiaru soli. Suszone i przyprawione mięso jest następnie wędzone, dzięki czemu zyskuje głęboki smak i aromat.

Pastrami nie jest wędliną tanią. Dobrej jakości mięso (np. Pastrami Deli) kosztuje około 150 złotych za kilogram. Niemniej warto po nie sięgać. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. W porównaniu z innymi wędlinami charakteryzuje się sporą zawartością żelaza i białka, magnezu i wapnia.

Jak zrobić i z czym jeść pastrami?

Przygotowanie pastrami samodzielnie w domu jest czasochłonne i pracochłonne. Wytwarza się je przez peklowanie kawałka mięsa wołowego (mostka lub rostbefu, czyli mięsa zawierającego dużo tłuszczu śródmięśniowego). Mięso w soli i przyprawach leżakuje mniej więcej tydzień, a nawet 10 dni.

Następnie mostek wołowy trzeba opłukać, po czym natrzeć mieszanką przypraw: czosnku, cebuli, kolendry, gorczycy i pieprzu. Trzeba je marynować około 2 dni. Kolejnym etapem jest wędzenie dymem z drzew liściastych, które trwa około 3 godziny.

Z czym jeść pastrami? Pastrami wołowe to doskonała wędlina do kanapek, burgerów, pizzy, ale i sałatek. Można z niej zrobić także jedną z bardziej popularnych kanapek z pastrami.

To kanapka Reuben (Ruben sandwich), czyli tost lub kanapka z kapustą, serem szwajcarskim, pastrami i sosem rosyjskim, przygotowywane na chlebie żytnim. Istnieje kilka wariantów sandwicha.

Kanapka z pastrami

Aby przygotować tradycyjną kanapkę z pastrami, potrzebny jest:

  • chleb żytni lub ciemny,
  • pastrami (kilka plastrów),
  • ser żółty typu szwajcarskiego, np. ementaler,
  • kapusta kiszona (garść),
  • sos rosyjski (2 łyżki), który można kupić lub zrobić. Wystarczy łyżka majonezu, łyżka ketchupu, 1/3 łyżeczki stołowej sosu Worchestershire, połowa płaskiej łyżeczki chrzanu, szczypior, szczypta pieprzu.

Dwie kromki chleba podgrzewa się w tosterze bądź na patelni. Kapustę należy odsączyć z nadmiaru soku i pokroić na mniejsze części. Ciepłą kromkę chleba smaruje się sosem rosyjskim, na to kładzie się pastrami, kapustę i roztopiony wcześniej ser żółty. Całość przykrywa się drugą kromką. I gotowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka