Peskatarianizm – na czym polega? Zasady, zalety i zagrożenia

Peskatarianizm to sposób żywienia, który polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego oraz białego. Dozwolone jest spożywanie ryb i owoców morza. Nie jest to zatem odmiana wegetarianizmu, który odrzuca mięso jako takie, choć na nim bazuje. Na czym polega dieta? Jakie się z nią wiążą korzyści?

Peskatarianizm polega na wykluczeniu mięsa z diety.Peskatarianizm polega na wykluczeniu mięsa z diety.
Źródło zdjęć: © adobestock

Co to jest peskatarianizm?

Peskatarianizm, nazywany także pescowegetarianizmem, ichtiwegetarianizmem lub ichtiowegetarianizmem. to dieta polegająca na wyłączeniu z jadłospisu mięsa czerwonego i białego, dozwolone jest jednak spożywanie ryb i owoców morza.

Nie jest to odmiana wegetarianizmu, ponieważ ten z założenia wyklucza spożywanie mięsa w każdej postaci - nie tylko zwierząt, ale także ryb i owoców morza.

Co jedzą peskatarianie? Można powiedzieć, że wszystko oprócz mięsa. Jadłospis pescowegetarianizm jest pozbawiony wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny oraz drobiu.

Racjonalna i zróżnicowana dieta ichtiwegetariańśka opiera się na warzywach, owocach, roślinach strączkowych, a także zbożach. Obecne są w niej ryby i owoce morze oraz produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak jaja czy nabiał, które wykluczają weganie.

Zalety peskatarianizm

Dieta zawierająca duże ilości mięsa, zwłaszcza czerwonego, jest ciężka i niezdrowa. Zwiększa ryzyko przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak niewydolność serca, udary mózgu, choroba niedokrwienna serca, nowotwory, cukrzyca.

Peskatarianizm, dzięki temu, że nie uwzględnia w jadłospisie mięsa, przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dieta bez mięsa, bogata w warzywa oraz błonnik, obniża poziom glukozy we krwi, zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości oraz przyczynia się do redukcji cholesterolu całkowitego, zwłaszcza frakcji LDL.

Ponadto badania dowodzą, że osoby niejedzące mięsa rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, chorobę niedokrwienną serca, cukrzycę typu 2 czy nowotwory jelita grubego. Ma to związek z eliminacją tłuszczu będącego źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, ale i szkodliwych substancji, które są wykorzystywane w procesie produkcji wędlin.

Zagrożenia ichtiwegetarianizmu

Każda źle zbilansowana dieta, nie tylko wegetariańska czy semiwegetariańska, może mieć negatywny wpływ na zdrowie i kondycję organizmu. Oczywiste jednak jest, że w przypadku niejedzenia mięsa pojawiają się dodatkowe zagrożenie.

Mowa o niedoborach białka i niezbędnych aminokwasów, których organizm nie wytwarza, a także składników mineralnych oraz witamin. Mięso, zarówno białe (indyk, kurczak), jak i czerwone (wołowina, wieprzowina, kaczka, gęś, baranina) dostarcza wielu składników odżywczych.

Jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest dobrze przyswajalne i zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy, a także żelaza, które jest lepiej przyswajalne niż żelazo pochodzenia roślinnego.

Występują w nim także składniki mineralne, takie jak cynk, fosfor, magnez, miedź, siarka oraz witaminy, głównie witamina B12. Kiedy w jadłospisie brakuje mięsa, ale pojawiają się ryby, jak ma to miejsce w przypadku peskatarianizm, trudniej o niedobory.

Łatwiejsze staje się dostarczanie organizmowi białka, żelaza czy witaminy B12. Oznacza to, że dobrze zbilansowana dieta peskatariańska jest nie tylko bezpieczna, ale i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Nie zaburza przy tym pracy organizmu.

Warto także pamiętać, że witamina B12 występuje w dużych ilościach w drożdżach odżywczych i żywności wzbogacanej. Źródłem żelaza jest fasola i zielone warzywa liściaste, których działanie wzmacnia witamina C. Kwasy omega-3, witaminę D i B12 w razie potrzeby można dostarczać organizmowi przez suplementację preparatami dostępnymi w aptekach.

Semiwegetarianizm i diety pseudowegetariańskie

Osoby, które nie spożywają mięsa ssaków i ptaków, ale jedzą ryby czy owoce morza, nie są wegetarianami. Tym samym diety, których główną zasadą jest wyeliminowanie niektórych jego mięsa, a nie jego wykluczenie, nie są dietami wegetariańskimi.

Peskatarianizm to odmiana semiwegetarianizmu, który z zasady zabrania spożywania mięsa ssaków, ale dozwolone jest spożycie drobiu, ryb czy owoców morza. Należy do niego także pollowegetarianizm, który polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego, dopuszcza drób.

Znane są także diety pseudowegetariańskie. To:

  • pollowegetarianizm, który dopuszcza spożycie drobiu. Niedozwolone jest spożycie mięsa ssaków i ryb,
  • fleksitarianizm, który dopuszcza okazjonalne spożycie mięsa i jego przetworów. Założeniem jest ograniczenie mięsa w codziennym jadłospisie,
  • insektowegetarianizm, który oprócz produktów roślinnych dopuszcza spożycie niektórych gatunków owadów.

Choć niektórzy powyższe sposoby żywienia uznają za łagodne odmiany wegetarianizmu, trudno je tak postrzegać z oczywistego względu - nie spełniają podstawowego założenia, jakim jest rezygnacja ze spożywania mięsa.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka