Pestki jabłek. Wyjaśniamy, dlaczego należy na nie uważać

Zdaniem naukowców powinniśmy uważać na pestki znajdujące się w jabłkach. Zawierają w sobie amigdalinę, czyli związek chemiczny, który może przekształcić się w cyjanowodór. Jego nadmiar w organizmie może mieć nawet śmiertelne konsekwencje.

Pestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinęPestki jabłek zawierają witaminę B17, czyli amigdalinę
Źródło zdjęć: © 123RF

Amigdalina w pestkach jabłek

Jabłka są polskim towarem ekspertowym. Są łatwo dostępne i sprzedawane właściwie przez cały rok. Szacuje się, że rocznie każdy mieszkaniec Polski zjada ok. 13 kg właśnie tych owoców. Nic w tym dziwnego, jabłka znalazły stałe miejsce w naszej kuchni. Świetnie sprawdzą się jedzone na surowo jako przekąska w ciągu dnia, a także jako składnik ciast, dżemów i sosów.

Jedzenie pestek jabłek od lat wzbudza kontrowersje. Wszystko za sprawą znajdującej się w niej witaminy B17, czyli amigdaliny. Nie tylko w jabłkach znajdziemy ten zwiazek chemiczny. Naukowcy wykryli ją także m.in. w pestkach moreli, brzoskwini, śliwek, a także wiśni i gruszek. Ponadto znajdziemy jej niewielkie ilości m.in. w aronii, czarnym bzie, sezamie i ciecierzycy.

Amigdalina nie jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu człowieka, ale nie jest też szkodliwa. Problem może pojawić się wtedy, gdy przekształci się w cyjanowodór np. podczas uszkodzenia pestek w czasie jedzenia.

Właściwości papierówek

Dlaczego należy uważać na pestki jabłek?

Okazuje się więc, że cyjanek nie jest tylko trucizną funkcjonującą w kryminałach. Jedząc uszkodzone pestki jabłek możemy więc dostarczyć go do organizmu. To, jaka dawka cyjanowodoru jest śmiertelna, zależy przede wszystkim od masy ciała i rodzaju jabłek. Jego duże ilości mogą spowodować też poważne dolegliwości takie jak zatrucia, niewydolność serca i płuc. Ponadto gdy cyjanek trafia do organizmu mogą dokuczać nam bóle i zawroty głowy, nudności i wymioty, a także ból żołądka.

Aby uniknąć tego typu problemów i spać spokojnie, lepiej po prostu usuwać gniazdka nasienne przed zjedzeniem jabłek. Pamiętajmy jednak, że połknięcie nawet kilku pestek nie spowoduje zatrucia, czy śmierci. Należy podejść do tego ze spokojem i zdrowym rozsądkiem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka