Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Pieczone warzywa z przyprawą tabil

Avatar placeholder
15.03.2017 17:43
Pieczone warzywa z przyprawą tabil
Pieczone warzywa z przyprawą tabil

To, co najzdrowsze w tym przepisie, to niewątpliwie warzywa. Jednak tym, co nadaje charakter i niepowtarzalny smak składnikom, jest marynata tabil. To mikstura pochodząca z gorącej Tunezji. Przede wszystkim bazuje na kolendrze i czosnku, ale ciekawy ton nadają jej curry i kminek.

Pieczone warzywa
Pieczone warzywa

Warzywa z rusztu w ostrej przyprawie – to naprawdę smaczne!

zobacz galerię

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 główka kopru włoskiego,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 8 pomidorków koktajlowych.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Pokrój warzywa w grubą kostkę, pomijając pomidorki. Wrzuć wszystkie do miski i polej oliwą. Wymieszaj tak, aby całe kawałki były w oliwie, posól. Rozgrzej patelnię i na dosłownie 5 minut wrzuć na nią warzywa. Muszą być w miarę miękkie, ale nie mogą być spalone. Gdy podsmażysz składniki, wyłóż je z powrotem do miski i dodaj pomidorki. Polej wszystko sosem tabil, który zawiera zioła kolendry, kminku, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz cayenne, curry i oliwę z oliwek. Rozgrzej piekarnik, a warzywa z marynatą przełóż do brytfanki i duś w piekarniku przez pół godziny.

Komentarz:

Wszystkie przyprawy dodane do tego dania mają swoje działanie zdrowotne, zatem wszyscy miłośnicy ostrych smaków mogą bez wyrzutów sumienia jeść zarówno ze smakiem, jak i zdrowo!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie114,0 kcal
Białko7,5 g
Tłuszcz1,1 g
Cholesterol0,0 mg
Węglowodany28,9 g
Błonnik10,7 g
Witamina C122,5 mg
Witamina A575,5 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze