Pieczone warzywa z przyprawą tabil
To, co najzdrowsze w tym przepisie, to niewątpliwie warzywa. Jednak tym, co nadaje charakter i niepowtarzalny smak składnikom, jest marynata tabil. To mikstura pochodząca z gorącej Tunezji. Przede wszystkim bazuje na kolendrze i czosnku, ale ciekawy ton nadają jej curry i kminek.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 bakłażan,
- 1 główka kopru włoskiego,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula,
- 8 pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie:
Pokrój warzywa w grubą kostkę, pomijając pomidorki. Wrzuć wszystkie do miski i polej oliwą. Wymieszaj tak, aby całe kawałki były w oliwie, posól. Rozgrzej patelnię i na dosłownie 5 minut wrzuć na nią warzywa. Muszą być w miarę miękkie, ale nie mogą być spalone. Gdy podsmażysz składniki, wyłóż je z powrotem do miski i dodaj pomidorki. Polej wszystko sosem tabil, który zawiera zioła kolendry, kminku, zmiażdżone ząbki czosnku, pieprz cayenne, curry i oliwę z oliwek. Rozgrzej piekarnik, a warzywa z marynatą przełóż do brytfanki i duś w piekarniku przez pół godziny.
Komentarz:
Wszystkie przyprawy dodane do tego dania mają swoje działanie zdrowotne, zatem wszyscy miłośnicy ostrych smaków mogą bez wyrzutów sumienia jeść zarówno ze smakiem, jak i zdrowo!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 114,0 kcal |
Białko | 7,5 g |
Tłuszcz | 1,1 g |
Cholesterol | 0,0 mg |
Węglowodany | 28,9 g |
Błonnik | 10,7 g |
Witamina C | 122,5 mg |
Witamina A | 575,5 µg |