Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Piernik marchewkowy
Czy próbowałaś już upiec jakieś ciasto wegańskie? Jeśli nie, to powinnaś wypróbować przepis wegański na piernik marchewkowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika, ciasto będzie miało aromatyczny korzenny smak.
Składniki:
- pół słoiczka miodu,
- 1/2 szklanki oleju,
- przyprawa do piernika,
- cynamon,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 szklanki startej marchwi,
- bakalie (rodzynki, orzechy włoskie) . Sposób przygotowania: Miód rozetrzyj z olejem. Dodaj produkty sypkie, następnie mieszaj mikserem z wyjątkiem mąki i marchewki. Następnie na przemian dodawaj mąkę i marchew i zagniataj ciasto rękami. Na koniec dodaj bakalie. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.