Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Piernik marchewkowy

Avatar placeholder
24.09.2014 14:36
Piernik marchewkowy
Piernik marchewkowy (Zdjęcie autorstwa: Vegan Feast Catering / CC BY 2.0)

Czy próbowałaś już upiec jakieś ciasto wegańskie? Jeśli nie, to powinnaś wypróbować przepis wegański na piernik marchewkowy. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i zajmuje niewiele czasu. Dzięki dodatkowi przyprawy do piernika, ciasto będzie miało aromatyczny korzenny smak.

Składniki:

  • pół słoiczka miodu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • przyprawa do piernika,
  • cynamon,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 szklanki startej marchwi,
  • bakalie (rodzynki, orzechy włoskie)
. Sposób przygotowania: 
Miód rozetrzyj z olejem. Dodaj produkty sypkie, następnie mieszaj mikserem z wyjątkiem mąki i marchewki. Następnie na przemian dodawaj mąkę i marchew i zagniataj ciasto rękami. Na koniec dodaj bakalie. Piecz około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze