Pierożki wieprzowe
Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Jeśli znudziły ci się pierogi ruskie lub z owocami, wypróbuj przepis na pierogi z mięsem wieprzowym. Są łatwe do przyrządzenia i bardzo smaczne.
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- mąka do podsypywania wyrabianego ciasta,
- 3 szklanki drobno posiekanej kapusty,
- 450 g wieprzowiny,
- 3/4 szklanki posiekanej szalotki,
- 1/2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki białego wina,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- starty imbir,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- olej roślinny do smażenia,
- 1 szklanka wody.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 249,58 kcal |
Białka | 19,19 g |
Węglowodany | 50,69 g |
Tłuszcze | 11,32 g |
Błonnik | 9,94 g |
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj farsz. W dużej misce połącz kapustę, umyte i zmielone mięso wieprzowe, szalotkę, przyprawy, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, olej i wino. Mieszaj, póki nie stworzy się w miarę jednolita masa i odstaw. Teraz zrób ciasto. W misce połącz mąkę z wodą i ugniataj, póki nie stworzy się gładka, miękka masa. Przykryj ręcznikiem i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój je w kółka na pierożki. Na środek każdego kółka włóż trochę farszu i zamknij, zalepiając brzegi. Na głęboką patelnię wlej sporą ilość oleju roślinnego i bardzo dobrze rozgrzej. Ostrożnie wkładaj pierożki na patelnię i przesmażaj je na ostrym ogniu z każdej strony przez około 7-10 minut. Po tym czasie powoli wlewaj przygotowaną wodę i od razu przykryj. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej 35 minut. Podawaj z ciemnym sosem.
Komentarz:
Tradycyjny przepis na pierogi z mięsem staje się nieprzeciętny ze względu na niektóre dodatki, takie jak sos sojowy, imbir czy białe wino. Wszystkie te składniki nadają potrawie ciekawy smak i sprawiają, że podniesiona zostaje wartość odżywcza dania.