Pierś z kurczaka w sosie serowym
Pierś z kurczaka w sosie serowym przygotowana według poniższego przepisu dostarcza ok. 167 kcal. To stosunkowo niewiele jak na potrawę z sosem serowym.
Składniki
- 100 g piersi z kurczaka,
- 4 średnie pieczarki,
- woda,
- 2 trójkąciki serka topionego light,
- 1 łyżka szczypiorku.
Sposób przygotowania
Pierś usmażyć w całości lub w kawałkach. Dodać pokrojone pieczarki. Smażyć aż się zarumienią. Doprawić do smaku. Dodać niewielką ilość wody i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić serki, gotować aż się rozpuszczą. Jeśli sos jest wciąż za rzadki, można trochę pogotować, żeby woda odparowała. Posypać szczypiorkiem.
Komentarz
Pieczarki według najnowszych badań mają właściwości zapobiegać rozwojowi nowotworu piersi i prostaty. Poza tym do ich uprawy nie stosuje się żadnych chemicznych dodatków i mają znikomą ilość kalorii. Dodatek szczypiorku wzbogaca potrawę w witaminę C, beta karoten, witaminę B2, wapń, potas, fosfor i żelazo. Danie może być stosowane w diecie bogatobiałkowej i niskokalorycznej.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.