Pietruszka – warzywo idealne
Mała, niepozorna roślina. Wzmacnia, uodparnia, poprawia cerę i humor. Pietruszka z powodzeniem mogłaby być okrzyknięta królową wśród polskich ziół, a my, zafascynowani ziołami egzotycznymi, często nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Natka na odporność
Warzywo to, a w szczególności jego nać, to naturalny wspomagacz odporności. Zawiera ogromne ilości witaminy C, podtrzymującej odporność organizmu. Ma jej cztery razy więcej niż powszechnie znane z dużej zawartości wit. C kiszona kapusta, kiwi czy cytryna. Jeśli więc chcesz podnieść swoją odporność naturalnymi sposobami, jedz natkę pietruszki.
Źródło minerałów i witamin
W czym tkwi sekret natki pietruszki? W bogatym składzie. Natka zawiera niemalże wszystko, co jest potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu: potas, magnez, żelazo, sód, wapń, fosfor i fluor. Warto zwrócić uwagę na żelazo. Pietruszka zawiera aż 6,2 mg żelaza w 100 g produktu. To dwa razy więcej niż soczewica i trzy razy więcej niż znana z bogactwa żelaza wołowina. Oprócz tego w natce znajdziemy także beta-karoten, czyli witaminę A, oraz witaminy z grupy B – B1 i B2.
Niesamowite działanie
Właściwości dobroczynnego działania natki pietruszki znane są na świecie od tysięcy lat. Jest ona bowiem doskonałą alternatywą dla aptecznych leków, które podnoszą odporność. Jedzona codziennie zwalcza przeziębienia, pomaga uporać się z gorączką i wyeliminować infekcje. Działa moczopędnie, co jest szczególnie ważne w procesie zwalczania chorób nerek i dróg moczowych. Dzięki dużej zawartości żelaza pomaga w walce z anemią, zapobiega próchnicy zębów i nieprzyjemnemu zapachowi z ust, wspomaga również trawienie. Oprócz tego oczyszcza krew, zwalcza wolne rodniki, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Witamina A zapobiega chorobom oczu, a B12 wspoma układ nerwowy. Spożywanie natki jest także korzystne dla kobiet starających się o potomstwo – w zielonych listkach pietruszki znajdziemy bowiem potrzebny dziecku w okresie prenatalnym kwas foliowy.
Natka – przechowywanie
Najlepsza pietruszka to ta wyhodowana na własnym oknie lub grządce. Wtedy po świeżą natkę możesz sięgnąć w każdej chwili. Jeśli jednak kupujesz pietruszkę w sklepie, ważne, by stosować kilka zasad. Jeśli trzymasz pęczek listków pietruszki na kuchennym blacie, przechowuj go w zimnej wodzie nie dłużej niż 2-3 dni. Jeśli w lodówce – umyty i otrzepany z nadmiaru wody pęczek owiń papierowym ręcznikiem i połóż w najcieplejszym miejscu lodówki. Możesz też natkę pokroić, schować do pudełeczka i zamrozić.
Zastosowanie natki
Jest wiele zastosowań pietruszki. Najbardziej popularne to oczywiście posypywanie rozdrobnioną natką ugotowanych ziemniaków lub kaszy, dodawanie zielonych listków do sałatek czy sosów. Można jednak bardziej wykorzystać ogromny potencjał witaminowy, jaki daje nam nać pietruszki. Przygotujmy pyszny, odżywczy i wielowitaminowy koktajl z ogórków, buraków, marchwi i naci. Jeśli zmieszamy pietruszkę z czosnkiem, imbirem i cytryną, wyjdzie nam przepyszna pasta do ryb. Natka jest także idealna do przygotowywania ziołowych masełek.
Ale to nie wszystko. Pietruszka to także idealny kosmetyk dla wszystkich, którzy chcą rozjaśnić cerę. Aby zrobić tonik pietruszkowy, wystarczy zalać pęczek natki wrzącą wodą i odstawić pod przykryciem na noc. Rano zielonkawą wodą przemywamy twarz.