Wpływ piwa na cholesterol
Powszechnie wiadomo, że alkohol w nadmiarze szkodzi. Okazuje się jednak, że konsekwencje jego picia mogą być poważniejsze niż nam się wydaje. Regularne spożywanie piwa może spowodować wzrost poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi.
1. Badania na cholesterol
Gdy lekarze podejrzewają, że nasz zły stan zdrowia jest spowodowany problemami z cholesterolem, zalecają badania krwi. Dowiadujemy się z nich jaki mamy w organizmie poziom trójglicerydów, a także złego cholesterolu LDL i dobrego HDL.
Norma występowania trójglicerydów we krwi to maksymalnie 160 mg/dl. Z kolei cholesterol HDL nie powinien być niższy niż 46 mg/dl u kobiet i 35 mg/dl u mężczyzn. Natomiast zły cholesterol LDL to maksymalnie 190 mg/dl.
2. Wpływ piwa na zdrowie
Dobry stan trójglicerydów jest ważny dla naszego zdrowia. Gdy ich poziom we krwi jest podwyższony, zwiększone jest prawdopodobieństwo zachorowań na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Eksperci alarmują, że spożywanie niektórych produktów może przyczyniać się do podniesienia poziomu trójglicerydów we krwi. Szczególnie szkodzą nam produkty zawierające tłuszcze trans, a także cukier. Ponadto duży wpływ na zwiększenie ich liczby ma picie alkoholu, szczególnie piwa.
Warto też pamiętać, że alkohol to puste kalorie. Ciemne piwo (0,33 l) to ok. 250 kalorii. Z kolei jasne jest niewiele mniej kaloryczne – ma 230 kalorie (0,33 l). Regularne picie piwa może więc spowodować przyrost masy ciała. Ma to istotny wpływ na zdrowie. U osób z nadwagą zauważono wyższy poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. Jednocześnie wraz ze wzrostem wagi zmniejsza się ilość dobrego cholesterolu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl