Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Placuszki jogurtowe

Avatar placeholder
Ewelina Stanios 15.03.2017 23:37
Placuszki jogurtowe
Placuszki jogurtowe (Zdjęcie autorstwa: Sistak / CC BY-SA 2.0)

Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie musi być monotonna. Proste przepisy wegetariańskie pozwalają bowiem przygotować ogromną ilość potraw i przekąsek bezmięsnych. Jednym z nich są smaczne i lekkie placuszki jogurtowe. Ciasteczka jogurtowe to przysmak, który smakuje wszystkim dzieciom. Zamiast kupować batony czy chipsy, postaraj się zrobić kilka ciasteczek w domu i daj dzieciom do szkoły jako słodką przekąskę.

 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • szklanka mąki,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki wody gazowanej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem, używając do tego trzepaczki, następnie dodaj jogurt i mąkę połączoną z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilość mąki i soli może ulec zmianie, aby uzyskana masa była trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, tak żeby zakrywał dno naczynia. Wlej na patelnię kilka owalnych placków i przykryj je szklaną pokrywką. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć placuszki na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Wyjmij placuszki i odsącz je na ręczniku papierowym. Pyszną przekąskę możesz posypać do smaku cukrem pudrem lub cynamonem.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie318,00
Białko14,08 g
Tłuszcz6,85 g
Cholesterol184,80 mg
Węglowodany50,50 g
Błonnik1,10 g
Witamina C0,60 mg
Witamina A145,60 µg
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze