Placuszki jogurtowe
Wbrew pozorom, kuchnia wegetariańska nie musi być monotonna. Proste przepisy wegetariańskie pozwalają bowiem przygotować ogromną ilość potraw i przekąsek bezmięsnych. Jednym z nich są smaczne i lekkie placuszki jogurtowe. Ciasteczka jogurtowe to przysmak, który smakuje wszystkim dzieciom. Zamiast kupować batony czy chipsy, postaraj się zrobić kilka ciasteczek w domu i daj dzieciom do szkoły jako słodką przekąskę.
Składniki:
- 3 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- szklanka mąki,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- pół szklanki wody gazowanej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Jajka utrzyj z cukrem, używając do tego trzepaczki, następnie dodaj jogurt i mąkę połączoną z proszkiem, sól i wodę gazowaną. Ilość mąki i soli może ulec zmianie, aby uzyskana masa była trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju, tak żeby zakrywał dno naczynia. Wlej na patelnię kilka owalnych placków i przykryj je szklaną pokrywką. Gdy zauważysz, że na powierzchni pojawią się bąbelki, przewróć placuszki na drugą stronę i dosmaż bez przykrycia. Wyjmij placuszki i odsącz je na ręczniku papierowym. Pyszną przekąskę możesz posypać do smaku cukrem pudrem lub cynamonem.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 318,00 |
Białko | 14,08 g |
Tłuszcz | 6,85 g |
Cholesterol | 184,80 mg |
Węglowodany | 50,50 g |
Błonnik | 1,10 g |
Witamina C | 0,60 mg |
Witamina A | 145,60 µg |