Płatki gryczane - kalorie i wartości odżywcze, pomysły podania

Płatki gryczane to wartościowy, zdrowy produkt, który można wykorzystywać na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i słono. Ich smak jest miej intensywny, niż w przypadku kaszy. Jak powstają płatki gryczane i co można z nich zrobić? Jakie mają właściwości zdrowotne?

Płatki gryczane to wartościowy, zdrowy produkt, który można wykorzystywać na wiele sposobówPłatki gryczane to wartościowy, zdrowy produkt, który można wykorzystywać na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © AdobeStock
Kinga Olchowy

Czym są płatki gryczane?

Płatki gryczane powstają poprzez spłaszczenie ziarenek gryki. Są one dość cienkie i mniej twarde od płatków owsianych. Jednocześnie nie rozpadają się podczas gotowania, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w wielu potrawach.

Mogą być łączone z cukrem, syropami lub otrębami – najczęściej takie dodatki widuje się w płatkach śniadaniowych.

Płatki gryczane – kalorie i wartości odżywcze

W 100 gramach płatków gryczanych znajduje się ok. 350 kalorii, w tym:

Kasza na słodko i słono

  • 14 g białka
  • 4.5 g tłuszczu
  • 57 g węglowodanów (w tym ok. 1 g cukru)
  • 14 g błonnika

Płatki gryczane zawierają więc spore ilości aminokwasów oraz błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Dodatkowo nie zawiera glutenu i jest w pełni bezpieczna dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

W płatkach gryczanych znajdziemy dodatkowo szereg witamin i minerałów, w tym:

  • witaminy z grupy B
  • witaminę E
  • magnez
  • żelazo
  • wapń
  • cynk
  • miedź

Są także bogatym źródłem rutyny, polifenoli oraz skrobii opornej, która wspiera produkcję dobrych bakterii jelitowych.

Właściwości płatków gryczanych

Dzięki zawartości wielu składników mineralnych oraz witamin, a także aminokwasów, płatki gryczane wykazują szereg dobroczynnych właściwości i mogą poprawić ogólny stan organizmu.

Płatki gryczane:

  • obniżają poziom cukru we krwi
  • obniżają ciśnienie krwi
  • wspiera walkę z otyłością brzuszną
  • uzupełnia poziom białka
  • chroni przed zaburzeniami trawienia

Dzięki temu warto sięgać po płatki gryczane, aby wesprzeć układ krwionośny i ochronić się przed schorzeniami (w tym miażdżycą).

Regularne spożywanie płatków pozwala złagodzić objawy chorób autoimmunologicznych oraz stany zapalne. To także świetna opcja dla wegan i wegetarian oraz dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi.

Co zrobić z płatków gryczanych?

Płatki gryczane można wykorzystać niemal do wszystkiego. Najczęściej wykorzystywane są do przygotowania zdrowych śniadań. Można je gotować na mleku krowim bądź roślinnym i podawać z owocami albo zrobić pyszną granolę.

W tym celu wystarczy zapiec płatki gryczane z miodem, wkruszyć do słoika i mieszać dowolną ilość z jogurtem. Można z nich przygotować także fit-batony lub muffinki.

Płatki gryczane sprawdzą się także do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do zdrowych, warzywno-owocowych koktajli.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka