Płatki gryczane - kalorie i wartości odżywcze, pomysły podania
Płatki gryczane to wartościowy, zdrowy produkt, który można wykorzystywać na wiele sposobów – zarówno na słodko, jak i słono. Ich smak jest miej intensywny, niż w przypadku kaszy. Jak powstają płatki gryczane i co można z nich zrobić? Jakie mają właściwości zdrowotne?
W tym artykule:
Czym są płatki gryczane?
Płatki gryczane powstają poprzez spłaszczenie ziarenek gryki. Są one dość cienkie i mniej twarde od płatków owsianych. Jednocześnie nie rozpadają się podczas gotowania, dzięki czemu doskonale sprawdzają się w wielu potrawach.
Mogą być łączone z cukrem, syropami lub otrębami – najczęściej takie dodatki widuje się w płatkach śniadaniowych.
Płatki gryczane – kalorie i wartości odżywcze
W 100 gramach płatków gryczanych znajduje się ok. 350 kalorii, w tym:
Kasza na słodko i słono
- 14 g białka
- 4.5 g tłuszczu
- 57 g węglowodanów (w tym ok. 1 g cukru)
- 14 g błonnika
Płatki gryczane zawierają więc spore ilości aminokwasów oraz błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Dodatkowo nie zawiera glutenu i jest w pełni bezpieczna dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.
W płatkach gryczanych znajdziemy dodatkowo szereg witamin i minerałów, w tym:
- witaminy z grupy B
- witaminę E
- magnez
- żelazo
- wapń
- cynk
- miedź
Są także bogatym źródłem rutyny, polifenoli oraz skrobii opornej, która wspiera produkcję dobrych bakterii jelitowych.
Właściwości płatków gryczanych
Dzięki zawartości wielu składników mineralnych oraz witamin, a także aminokwasów, płatki gryczane wykazują szereg dobroczynnych właściwości i mogą poprawić ogólny stan organizmu.
Płatki gryczane:
Dzięki temu warto sięgać po płatki gryczane, aby wesprzeć układ krwionośny i ochronić się przed schorzeniami (w tym miażdżycą).
Regularne spożywanie płatków pozwala złagodzić objawy chorób autoimmunologicznych oraz stany zapalne. To także świetna opcja dla wegan i wegetarian oraz dla osób, które zmagają się z nietolerancjami pokarmowymi.
Co zrobić z płatków gryczanych?
Płatki gryczane można wykorzystać niemal do wszystkiego. Najczęściej wykorzystywane są do przygotowania zdrowych śniadań. Można je gotować na mleku krowim bądź roślinnym i podawać z owocami albo zrobić pyszną granolę.
W tym celu wystarczy zapiec płatki gryczane z miodem, wkruszyć do słoika i mieszać dowolną ilość z jogurtem. Można z nich przygotować także fit-batony lub muffinki.
Płatki gryczane sprawdzą się także do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do zdrowych, warzywno-owocowych koktajli.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.