Płatki owsiane z żurawiną
Walory smakowe tej owsianej przekąski są ogromne, także dzięki słodkiej żurawinie i migdałom. Jednak walory zdrowotne chyba przewyższają te pierwsze. Owies znany jest z tego, że posiada dużo selenu, magnezu oraz witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na stan włosów i paznokci. Poza tym obniża poziom cholesterolu we krwi, a także doskonale sprawdza się w dietach odchudzających.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 szklanki owsa,
- 2/3 szklanki masła,
- łyżka miodu,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 3/4 szklanki migdałów,
- 3/4 szklanki suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i 2 szklanki owsa. Smaż, aż owies lekko się zarumieni, to jest około 5 minut. Następnie przełóż owies na blachę do pieczenia. To samo zrób z pozostałymi 2 szklankami owsa, po czym wsadź do piekarnika na 10 minut. Na tej samej patelni stop masło. Dodaj do niego miód, cukier i cynamon i duś, aż składniki zaczną buzować. Przelej do naczynia i wsyp do mieszanki owies. Wymieszaj wszystko razem, a następnie dodaj migdały i żurawinę. Danie powinno całkowicie wystygnąć. Dobrze smakuje także polane jogurtem naturalnym.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 136,16 kcal |
Białka | 3,67 g |
Węglowodany | 16,33 g |
Tłuszcze | 6,26 g |
Błonnik | 2,49 g |
Komentarz:
Owies jest niskokaloryczny, ale posiada niski indeks glikemiczny, wobec czego nawet niewielka porcja zostawia uczucie sytości na długo. Wszyscy, którzy chcą oczyścić swój organizm lub zrzucić parę kilo, powinni spróbować płatków owsianych .