Płatki ryżowe- co to za produkt, zawartość witamin i składników odżywczych

Płatki ryżowe to idealna alternatywa dla popularnych płatków kukurydzianych. W płatkach ryżowych znajdziemy wapń, żelazo, a także cenne witaminy z grupy B. Przekąska nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana również przez alergików. Jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia płatków ryżowych? Co jeszcze warto o nich wiedzieć?

Płatki ryżowe to idealna alternatywa dla popularnych płatków kukurydzianych. W płatkach ryżowych znajdziemy wapń, żelazo, a także cenne witaminy z grupy B.Płatki ryżowe to idealna alternatywa dla popularnych płatków kukurydzianych. W płatkach ryżowych znajdziemy wapń, żelazo, a także cenne witaminy z grupy B.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Płatki ryżowe – co to za produkt?

Płatki ryżowe pozyskiwane są z ryżu. Są lekkostrawne i zawierają cenne składniki odżywcze i witaminy. Większość z nas przygotowuje je w formie odrębnego posiłku, warto jednak zaznaczyć, że płatki ryżowe mogą być dodawane również do jogurtów, koktajli, deserów, wypieków, ciasteczek czy muesli.

W porównaniu do innych płatków zbożowych, np. kukurydzianych, płatki ryżowe zawierają niewielką ilość tłuszczu oraz umiarkowaną zawartość błonnika. Nie działają obciążająco na układ pokarmowy, dlatego mogą być spożywane przez pacjentów w okresie rekonwalescencji czy grypy żołądkowej.

Czytaj więcej

Kto powinien sięgnąć po płatki ryżowe?

Płatki na bazie ryżu nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez alergików i bezglutenowców. Polecane są również dzieciom i nastolatkom, którzy są w fazie intensywnego wzrostu. Płatki ryżowe są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom na diecie redukcyjnej. Produkt skierowany jest również do osób z anemią, niedoborami żelaza. Produkt ten dedykowany jest również osobom, które cierpią z powodu niedoboru wapnia lub białka.

Jedzenie płatków ryżowych zapewnia, że czujemy się nasyceni przez wiele godzin. Spożywanie tego produktu nie skutkuje gwałtownym spadkiem stężenia glukozy we krwi, a także napadami głodu.

Płatki ryżowe- zawartość witamin i składników odżywczych

Płatki ryżowe możemy spożywać w formie śniadania lub przekąski. 100 gram płatków zawiera 381 kcal. W jednej porcji produktu (ok. 30 gram, 110 kcal) znajdziemy 2 g białka, 25 g węglowodanów, 0,20 g błonnika, 0,36 g tłuszczu, 13 mg witaminy C. W składzie płatków ryżowych znajdziemy cenne składniki takie jak sód, cynk, mangan, selen, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. W produkcie znajdują się witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, D, E i K .

Płatki ryżowe- jak je przygotować?

Płatki ryżowe to świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Jak je przygotować? Odpowiednią ilość produktu umieszczamy w niewielkim garnku, a następnie zalewamy mlekiem lub wodą. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans. Po upływie tego czasu przelewamy produkt do miseczki. Smak płatków ryżowych można wzbogacić poprzez dodanie słodkich owoców, bakalii lub marmolady. Ta lekkostrawna i zdrowa przekąska może być również dodawana do muesli lub jogurtu naturalnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka