Trwa ładowanie...

Płynne złoto. Kolagenowy rosół wygładza zmarszczki, wzmacnia wątrobę i leczy stawy

 Patrycja Pupiec
Patrycja Pupiec 29.11.2023 14:31
Remedium na bolące stawy. Naturalne, skuteczne i smaczne
Remedium na bolące stawy. Naturalne, skuteczne i smaczne (Getty Images)

Stan zapalny, który atakuje stawy, może wywołać ból utrudniający wykonywanie nawet najprostszych codziennych zadań. Aby zniwelować symptomy tej nieprzyjemnej dolegliwości, polecamy rosół kolagenowy. Poniżej znajdziesz przepis na tę leczniczą potrawę.

spis treści

1. Z czego robi się rosół kolagenowy?

Do przygotowania tego naturalnego środka łągodzące stawy potrzebne będzie:

  • 6 litrów wody,
  • 2 kg kości szpikowych przekrojonych na pół (wieprzowych, cielęcych lub wołowych)
  • 1 kg drobiowych skrzydełek, ewentualnie kurzych łapek i szyjek,
  • 1/2 kg drobiowych podrobów,
  • 1 kg golonki lub przekrojonych na pół wieprzowych nóżek,
  • 1/2 selera korzeniowego,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 1 przecięty na pół por,
  • 1 liść kapusty,
  • 2 cebule (przekrojone na pół i przypieczone nad płomieniem),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Na początek umyj mięso i kości, wrzuć je do dużego garnka i zalej wodą. Następnie dodaj sok z cytryny. Jest to składnik, o którym nie możemy zapomnieć, ponieważ pomaga naszemu organizmowi lepiej przyswajać kolagen zawarty w kościach i mięsie.

Rosół powinien gotować się na najmniejszym ogniu przez trzy, a najlepiej osiem godzin. Na godzinę przed końcem gotowania, dodaj do zupy warzywa i przyprawy.

Taką potrawę możesz podać z makaronem, chlebem lub kaszą. Możesz też nalać rosół do kubka, dodać świeży koperek lub natkę pietruszki i po prostu go wypić. Wszystko zależy od twoich kulinarnych preferencji.

2. Wzmocni odporność i złagodzi objawy infekcji

Bulion będzie również doskonałym dodatkiem do innych zup, a kolagen zawarty w kościach szpikowych, chrząstkach i skórze wzmocni stawy i kości oraz złagodzi bólowe dolegliwości spowodowane przez stan zapalny**. Wpłynie również doskonale na stan skóry. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie jelit, chroni ściany żołądka oraz wspomaga pracę wątroby

Ponadto, regularne spożywanie tej zdrowej zupy zwiększy twoją odporność na wirusy i bakterie, a także złagodzi objawy grypy i przeziębienia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze