Produkty, które podnoszą poziom trójglicerydów we krwi
Trójglicerydy są to tłuszcze, które naturalnie występują w naszym organizmie. Mogą być dostarczane z pokarmem, który spożywamy. Ciało człowieka potrafi samodzielnie wyprodukować małą ilość trójglicerydów podczas metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Są źródłem energii i magazynują jej nadwyżkę w tkance tłuszczowej. W zdrowej diecie powinny stanowić maksymalnie 30 proc. całej energii, którą dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu dnia. Nadmiar trójglicerydów grozi zawałem serca i udarem mózgu. Może powodować zapalenie trzustki, zwiększa ryzyko miażdżycy. Prowadzi do otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia.
Odpowiednie stężenie trójglicerydów to mniej niż 150 mg/dl (1,69 mmol/l). Jeśli przekraczasz te normy, powinieneś zmienić swoją dietę.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Wysoki cholesterol gwarantowany. Wszystko przez popularny produkt
Alkohol
Picie alkoholu szczególnie silnie wpływa na poziom trójglicerydów . Udowodnili to japońscy naukowcy. Wszystko przez to, że trójglicerydy są produkowane w wątrobie z kwasów tłuszczowych i węglowodanów, przede wszystkim tych prostych.
Wyniki przedstawiono w czasopiśmie naukowym "Alcohol". Badania dowiodły, że nawet sporadyczne spożywanie alkoholu znacznie zwiększa poziom trójglicerydów.
Naukowcy odkryli, że zarówno osoby pijące regularnie, ja i ci, którzy sięgają po alkohol sporadycznie mają znacznie wyższy ogólny poziom tłuszczów niż osoby, które nie zaglądają do kieliszka wcale.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Lepiej nie łącz z alkoholem. Kac będzie gorszy.
Papierosy
Nie zaskoczy cię informacja o tym, że palenie papierosów jest szkodliwe. Zawarta w nich nikotyna podwyższa tętno i ciśnienie tętnicze we krwi, ale to nie wszystko. Palenie podnosi poziom trójglicerydów we krwi.
Substancje, które wnikają do naszego ciała podczas palenia wywołują w nim stan zapalny. Może to przyczyniać się do rozwoju takich chorób jak miażdzyca czy zakrzepica.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Idealne dla palacza. Regeneruje zniszczone płuca.
Węglowodany rafinowane
Węglowodany rafinowane, inaczej oczyszczone są pozbawione najcenniejszych składników odżywczych. Oznacza to, że należą do produktów wysokoprzetworzonych. Zaliczymy do nich biały cukier, pieczywo, ryż, mąkę, słodycze i makarony.
Spożycie tych produktów zwiększa ilość trójglicerydów we krwi. Co więcej, zwiększa odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz przyczynia się do rozwoju cukrzycy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Margaryna
Większość margaryn zawiera tłuszcze trans. Znajdują się one również w produktach wysokoprzetworzonych. Należą do nich pakowane wypieki, chipsy, gotowe przekąski i dania, smażone produkty spożywcze czy fast foody. To one podnoszą poziom trójglicerydów we krwi.
Warto zmniejszyć ich spożycie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Cola i inne napoje słodzone
Pijąc takie napoje gazowane dostarczasz do organizmu za dużo cukru. Wątroba może nie poradzić sobie z jego nadmiarem i przekształcić go w trójglicerydy. Pamiętaj jednak, że nie tylko popularne gazowane napoje zawierają sacharozę.
Znajduje się ona w mrożonej herbacie, napojach owocowych czy syropie do kawy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
Zobacz też: Napój na turbospalanie. Rozbija złogi tłuszczu.