Podstawowe zasady zdrowego odchudzania
Zastosowanie zasad zdrowego odchudzania pozwala na skuteczne rzucenie zbędnych kilogramów a także nauczenie się nawyków żywieniowych, dzięki którym po zakończonej kuracji nie grozi nam efekt jo-jo. Każdego dnia należy przyglądać się swojej diecie i tak komponować posiłki, aby nie zabrakło w nich wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto pamiętać o codziennej aktywności fizycznej. Jakie są pozostałe zasady zdrowego odchudzania?
1. Najważniejsze zasady zdrowego odchudzania
- Różnorodność spożywanych produktów – każdego dnia należy spożywać produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (chude mięso, ryby, nasiona roślin strączkowych), warzywa i owoce.
- Zdrowe źródła kalorii – kalorie powinniśmy czerpać przede wszystkim z produktów zbożowych, każdego dnia należy zjadać razowe pieczywo, aby zapobiegać zaparciom i utrzymać należną masę ciała. Produkty zbożowe zwierają białko, witaminę B1, niacyną, magnez, żelazo, cynk oraz błonnik pokarmowy. W produktach zbożowych znajduje się także żelazo, przyswajanie tego pierwiastka można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C.
- Mleko – każdego dnia trzeba pić przynajmniej dwie duże szklanki mleka. Mleko to źródło wapnia, wysokowartościowego białka oraz witaminy B2. Należy pić chude mleko, aby chronić swój organizm przed miażdżycą. Kobiety w ciąży powinny pić 4 szklanki mleka dziennie.
- Mięso – codziennie trzeba spożywać inny rodzaj mięsa. 2-3 razy w tygodniu warto jeść ryby. Uważa się, że mięso białe jest zdrowsze od czerwonego.
- Warzywa i owoce – codzienne spożywane dostarczają naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy, a także regulują procesy trawienne.
- Cholesterol i słodycze – należy unikać spożywania cholesterolu i słodyczy. Tłuszcze znajdują się w tłustych wędlinach, mięsie, cieście, czekoladzie, kremach, lodach i chipsach. Zamiast kalorycznych deserów warto zjadać biszkopty i galaretki owocowe. Przygotowując mięso do spożycia, warto oddzielać od niego tłuszcz, piec i gotować bez tłuszczu lub z tłuszczem roślinnym.
Regularne posiłki są podstawą zdrowej diety. Należy zjadać 5 małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych.
Popularne błędy żywieniowe to spożywanie dużych ilości soli, która przyczynia się do pojawienia się nadciśnienia tętniczego. Niestety dużo soli znajduje się w wędlinach.
Oczyszczanie organizmu to ważny element zdrowego odchudzania. Bardzo ważne jest, aby oczyszczać swój organizm. Codziennie należy pić przynajmniej dwa litry wody niegazowanej. Woda oczyszcza organizm z toksyn, podobnie działa zielona lub owocowa herbata. Warto wybierać wodę niskosodową oraz wody mineralne pochodzące z naturalnych źródeł, bogatą w minerały.
Zrzucenia zbędnych kilogramów nie osiągniemy bez aktywności fizycznej. Każdego dnia należy uprawiać swój ulubiony sport, który pozwoli na spalenie tkanki tłuszczowej. Pomocne okażą się także ćwiczenia na odchudzanie.