Trwa ładowanie...

Podwójnie czosnkowe masło. Naturalny antybiotyk chroni przed rakiem i zakrzepicą

Podwójnie czosnkowe masło. Naturalny antybiotyk chroni przed rakiem i zakrzepicą
Podwójnie czosnkowe masło. Naturalny antybiotyk chroni przed rakiem i zakrzepicą (Getty images)

Jesień to czas, kiedy wielu z nas choruje. Chłodna aura sprzyja namnażaniu się chorobotwórczych patogenów. Nie da się cały czas unikać zarazków, dlatego warto wzmacniać swoją odporność. Włączenie czosnku do diety to naturalny sposób na zdrowie. Ale jak go przetworzyć, by spożywanie go nie było uciążliwe?

spis treści

1. Czosnek - naturalny antybiotyk

Można nim smarować kanapki lub grzanki, ale też dodawać do mięs, ryb czy gotowanych warzyw. Ale czosnkowe masło to także smaczna broń w walce z wirusami, bakteriami i pasożytami. Głównymi jego składnikami są dwa rodzaje czosnku - pospolity i niedźwiedzi.

Właściwości czosnku:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • naturalny antybiotyk, który zabija wirusy i bakterie,
  • wymiata pasożyty z układu pokarmowego,
  • leczy trądzik,
  • chroni przed zawałem serca - regularne jedzenie czosnku obniża ciśnienie krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi,
  • poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza wydzielanie żółci, zapobiega wzdęciom,
  • obniża ryzyko zachorowania na raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy,
  • chroni przed udarem mózgu,
  • wzmacnia żyły i tętnice, chroni przed zakrzepicą, żylakami i tworzeniem się pajączków na nogach.

2. Przepis na masło podwójnie czosnkowe

Chociaż czosnek to bogactwo witamin i minerałów, to jednak ma podstawową wadę - nie każdemu pasuje jego smak i zapach. Aby zneutralizować przykre odczucia, można przygotować z niego masło. Dla wzmocnienia zdrowotnych właściwości polecamy użyć zarówno czosnku pospolitego, jak i niedźwiedziego.

Przepis na zdrowe masło:

  • kostka masła o zawartości 82 proc. tłuszczu,
  • 3 ząbki świeżego czosnku pospolitego,
  • łyżeczka (5 g) czosnku niedźwiedziego,
  • ulubione przyprawy do smaku - polecamy np. sól, pieprz, zioła, suszone pomidory.

Jak przygotować masło czosnkowe?

Najpierw należy wyjąć masło z lodówki i poczekać, aż będzie miękkie. Następnie przeciśnij czosnek przez wyciskacz/praskę lub zetrzyj na tarce. Wrzuć wszystkie składniki do miski i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku. Teraz uformuj kształt masła - nie musi to być kostka, zdecydowanie wygodniej będzie stworzyć rulon - zawiń masło w papier i zroluj. Gotowe! Teraz włóż gotowe masło do lodówki i poczekaj, aż zastygnie.

Takie zdrowe masło zachowuje swoje właściwości przez maksymalnie 5 dni. Warto stosować je zamiast dotychczasowych smarowideł lub dodawać do gotowanych czy pieczonych potraw.

Smacznego!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze