Dlaczego warto jeść masło?
Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy i chorób serca – dlatego też lepiej zastąpić masło margaryną.
Nowe badania dowodzą czegoś zupełnie odwrotnego – przeprowadzone przez Medical Research Council testy wykazały, że u mężczyzn jedzących masło ryzyko rozwoju chorób serca zmniejszyło się o połowę w porównaniu z grupą mężczyzn spożywających margarynę.
Spór o to, co jest zdrowsze: masło czy margaryna, trwa od lat. Jak jest w rzeczywistości?
Rodzaje masła
Masło to nic innego, jak skondensowany tłuszcz mleczny. Na rynku mamy dostępne cztery rodzaje masła: ekstra, wyborowe, delikatesowe (które nie mogą zawierać mniej niż 80 proc. tłuszczu oraz więcej niż 16 proc. wody) oraz masło stołowe (zawartość tłuszczu nie schodzi poniżej 73,5 proc., natomiast objętość wody nie może być większa niż 24 proc.)
Najlepsze są masła o delikatnym smaku i aromacie: ekstra i delikatesowe. W maśle wyborowym dopuszczalny jest kwaśny smak, natomiast w stołowym podczas przechowywania mogą pojawiać się kropelki wody oraz lekka kruchość.
Jak odróżnić prawdziwe masło od miksu tłuszczy? Pierwszym wyznacznikiem jest cena. Masło ekstra jest dużo droższe niż jego podróbki, ale czasem producenci celowo ustalają wygórowane ceny, aby zmylić konsumenta. Dlatego lepiej sprawdzić, jak zachowuje się wyrób po wyjęciu z lodówki. Prawdziwe masło nie jest plastyczne i nie ugina się pod palcami (stąd też nadaje się do smarowania dopiero po kilku minutach). Łatwo rozsmarowujące się masło zawiera prawdopodobnie dodatek tłuszczy roślinnych.
Właściwości masła
W maśle znajdują się witaminy A, D oraz E. Co ciekawe, ich zawartość zależy od pory roku – więcej jest ich latem, kiedy krowy pasą się na pastwiskach. Ponadto masło zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: jest bowiem źródłem kwasu masłowego, który karmi bakterie pożyteczne dla prawidłowego funkcjonowania jelit.
Mit na temat masła obalony!
Masło to najlepiej przyswajalny, łatwo strawny tłuszcz zwierzęcy, ponadto nie zawiera składników chemicznych. Badania wykazały, że produkt ten jest pomocny w zapobieganiu chorób zwyrodnieniowych stawów – zawiera w sobie tzw. czynnik Wulzena, który przeciwdziała sztywnieniu i zwapnieniu stawów, ale także nie dopuszcza do twardnienia tętnic i chroni przed rozwojem zaćmy.
Kwas CLA znajdujący się w maśle ekologicznym (czyli pochodzącym od krów karmionych trawą) hamuje proces powstawania nowotworów. Chroni przed miażdżycą, a ponadto wpływa na obniżenie masy ciała, redukując poziom tłuszczu w organizmie. Według Medical Research Council – kwas CLA obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu w organizmie. Tym samym brytyjscy naukowcy obalają mit, który głosił, że masło powoduje właśnie wzrost cholesterolu.
Jeść masło czy nie jeść?
Brytyjscy badacze, którzy postanowili pokusić się o wyjaśnienie, jak to jest naprawdę z masłem – czy powinno się je jeść, czy jednak należy je ograniczyć – uważają, że dotąd błędnie interpretowano testy dotyczące jego właściwości. Niektóre tłuszcze nasycone mają przecież istotne znaczenie dla naszego organizmu – transportują witaminy (A, D, E i K).
Większość z nas używa masła niemal codziennie – do smarowania, smażenia czy pieczenia. Badania potwierdzają, że jest ono źródłem witamin odpowiedzialnych za kondycję krwi, odporność organizmu i wzrok, a kwas CLA wspomaga walkę z komórkami nowotworowymi. Choć masło jest zdrowe, pamiętajmy, aby używać go w rozsądnych ilościach, bo wszystko przecież w nadmiarze szkodzi, a naukowcy wciąż spierają się, czy ten produkt mleczny można jeść do woli, czy jednak lepiej go ograniczyć.