Dlaczego warto jeść masło?

Mniej więcej w połowie lat 80. pojawiły się badania sugerujące, że powinniśmy wykluczyć bądź przynajmniej ograniczyć masło w naszej diecie, ponieważ zawiera cholesterol, którego nadmiar w pożywieniu może prowadzić do miażdżycy i chorób serca – dlatego też lepiej zastąpić masło margaryną.

Nowe badania dowodzą czegoś zupełnie odwrotnego – przeprowadzone przez Medical Research Council testy wykazały, że u mężczyzn jedzących masło ryzyko rozwoju chorób serca zmniejszyło się o połowę w porównaniu z grupą mężczyzn spożywających margarynę.

Spór o to, co jest zdrowsze: masło czy margaryna, trwa od lat. Jak jest w rzeczywistości?

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie masła: Shuttertock
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 4Rodzaje masła

Masło to nic innego, jak skondensowany tłuszcz mleczny. Na rynku mamy dostępne cztery rodzaje masła: ekstra, wyborowe, delikatesowe (które nie mogą zawierać mniej niż 80 proc. tłuszczu oraz więcej niż 16 proc. wody) oraz masło stołowe (zawartość tłuszczu nie schodzi poniżej 73,5 proc., natomiast objętość wody nie może być większa niż 24 proc.)

Najlepsze są masła o delikatnym smaku i aromacie: ekstra i delikatesowe. W maśle wyborowym dopuszczalny jest kwaśny smak, natomiast w stołowym podczas przechowywania mogą pojawiać się kropelki wody oraz lekka kruchość.

Jak odróżnić prawdziwe masło od miksu tłuszczy? Pierwszym wyznacznikiem jest cena. Masło ekstra jest dużo droższe niż jego podróbki, ale czasem producenci celowo ustalają wygórowane ceny, aby zmylić konsumenta. Dlatego lepiej sprawdzić, jak zachowuje się wyrób po wyjęciu z lodówki. Prawdziwe masło nie jest plastyczne i nie ugina się pod palcami (stąd też nadaje się do smarowania dopiero po kilku minutach). Łatwo rozsmarowujące się masło zawiera prawdopodobnie dodatek tłuszczy roślinnych.

/ 4Właściwości masła

Obraz
© Zdjęcie masła / Shutterstock

W maśle znajdują się witaminy A, D oraz E. Co ciekawe, ich zawartość zależy od pory roku – więcej jest ich latem, kiedy krowy pasą się na pastwiskach. Ponadto masło zawiera wiele cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych: jest bowiem źródłem kwasu masłowego, który karmi bakterie pożyteczne dla prawidłowego funkcjonowania jelit.

Produkt zawiera także kwas palmitooleinowy, który stanowi ochronę przed infekcjami oraz zapewnia prawidłową komunikację międzykomórkową. Masło to także źródło jodu i selenu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

/ 4Mit na temat masła obalony!

Obraz
© Zdjęcie masła / Shuttertock

Masło to najlepiej przyswajalny, łatwo strawny tłuszcz zwierzęcy, ponadto nie zawiera składników chemicznych. Badania wykazały, że produkt ten jest pomocny w zapobieganiu chorób zwyrodnieniowych stawów – zawiera w sobie tzw. czynnik Wulzena, który przeciwdziała sztywnieniu i zwapnieniu stawów, ale także nie dopuszcza do twardnienia tętnic i chroni przed rozwojem zaćmy.

Kwas CLA znajdujący się w maśle ekologicznym (czyli pochodzącym od krów karmionych trawą) hamuje proces powstawania nowotworów. Chroni przed miażdżycą, a ponadto wpływa na obniżenie masy ciała, redukując poziom tłuszczu w organizmie. Według Medical Research Council – kwas CLA obniża poziom tzw. „złego” cholesterolu w organizmie. Tym samym brytyjscy naukowcy obalają mit, który głosił, że masło powoduje właśnie wzrost cholesterolu.

/ 4Jeść masło czy nie jeść?

Obraz
© Zdjęcie masła / Shutterstock

Brytyjscy badacze, którzy postanowili pokusić się o wyjaśnienie, jak to jest naprawdę z masłem – czy powinno się je jeść, czy jednak należy je ograniczyć – uważają, że dotąd błędnie interpretowano testy dotyczące jego właściwości. Niektóre tłuszcze nasycone mają przecież istotne znaczenie dla naszego organizmu – transportują witaminy (A, D, E i K).

Większość z nas używa masła niemal codziennie – do smarowania, smażenia czy pieczenia. Badania potwierdzają, że jest ono źródłem witamin odpowiedzialnych za kondycję krwi, odporność organizmu i wzrok, a kwas CLA wspomaga walkę z komórkami nowotworowymi. Choć masło jest zdrowe, pamiętajmy, aby używać go w rozsądnych ilościach, bo wszystko przecież w nadmiarze szkodzi, a naukowcy wciąż spierają się, czy ten produkt mleczny można jeść do woli, czy jednak lepiej go ograniczyć.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka