2 z 6Warzywa
Wiele osób po przyjściu z zakupów wrzuca warzywa do dolnej szuflady lodówki. Lądują tam ziemniaki, cebule, pomidory czy czosnek. Właśnie w ten sposób popełniamy ogromny błąd, skazując nasze świeże warzywa na szybkie zepsucie.
W lodówce nie powinniśmy trzymać pomidorów i papryki. Tylko w pokojowej temperaturze będą aromatyczne i smaczne. Przechowujmy je np. w koszyku na stole.
Ta sama zasada dotyczy ziemniaków. Zawarta w nich skrobia w niskich temperaturach nadaje im słodszy smak. Idealnym miejscem dla tych warzyw jest papierowa torba położona w ciemnym i chłodnym miejscu.
W lodówce nie należy też przechowywać cebuli i czosnku. Wilgoć powoduje, że ich charakterystyczny smak łagodnieje. Najlepszym wyborem będzie tutaj zamykany pojemnik postawiony w ciemnym miejscu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Choroba pustoszy organizm. Objawy mogą przypominać depresję