Pokarmy, których lepiej nie trzymać w lodówce
Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy większość jedzenia. Ląduje tu nie tylko nabiał czy mięso, ale także warzywa, owoce i otwarte pojemniki z miodem, kremem czekoladowym czy masłem.
Czy na pewno wszystkie produkty warto przechowywać w lodówce? Niekoniecznie. Niska temperatura i brak dostępu do słońca może sprawić, że na wielu z nich szybko pojawi się pleśń.
Sprawdź listę i już nigdy nie popełnij tych błędów.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Sprawdź też: Chrupiąca skórka, zapach świeżego pieczywa. Dlaczego warto kupić automat do chleba?
Produkty w lodówce
Lodówka to miejsce, w którym przechowujemy większość jedzenia. Ląduje tu nie tylko nabiał czy mięso, ale także warzywa, owoce i otwarte pojemniki z miodem, kremem czekoladowym czy masłem.
Czy na pewno wszystkie produkty warto przechowywać w lodówce? Niekoniecznie. Niska temperatura i brak dostępu do słońca może sprawić, że na wielu z nich szybko pojawi się pleśń.
Sprawdź listę i już nigdy nie popełnij tych błędów.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Warzywa
Wiele osób po przyjściu z zakupów wrzuca warzywa do dolnej szuflady lodówki. Lądują tam ziemniaki, cebule, pomidory czy czosnek. Właśnie w ten sposób popełniamy ogromny błąd, skazując nasze świeże warzywa na szybkie zepsucie.
W lodówce nie powinniśmy trzymać pomidorów i papryki. Tylko w pokojowej temperaturze będą aromatyczne i smaczne. Przechowujmy je np. w koszyku na stole.
Ta sama zasada dotyczy ziemniaków. Zawarta w nich skrobia w niskich temperaturach nadaje im słodszy smak. Idealnym miejscem dla tych warzyw jest papierowa torba położona w ciemnym i chłodnym miejscu.
W lodówce nie należy też przechowywać cebuli i czosnku. Wilgoć powoduje, że ich charakterystyczny smak łagodnieje. Najlepszym wyborem będzie tutaj zamykany pojemnik postawiony w ciemnym miejscu.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Miód, masło orzechowe, dżemy
Częstym popełnianym błędem jest trzymanie w lodówce miodu. Produkt ten w zimnie bardzo szybko się krystalizuje, a w rezultacie mamy problem z rozsmarowaniem go na kanapce.
Podobnie zmienia się konsystencja masła orzechowego. Trzymajmy je w ciemnej szafce.
W lodówce nie powinien znaleźć się także dżem. Większość produktów tego typu zawiera duże ilości konserwantów. Nie spleśnieje nawet po otwarciu i trzymaniu w szafce.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Owoce
W lodówkach często trzymamy też owoce. Czy to dobrze? Niekoniecznie. Jabłka przechowujmy w temperaturze pokojowej. Wtedy smakują najlepiej. Tak samo postępujmy z bananami i awokado.
Zimna nie lubią również cytrusy. Pomarańcze, cytryny czy limonki ułóżmy na kuchennym blacie. Podobnie jak melony i arbuzy. Właśnie te w temperaturze pokojowej mają najwięcej przeciwutleniaczy.
Na blacie powinny znaleźć się również owoce z pestkami - mango, śliwki, brzoskwinie czy nektarynki.
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Po jedzeniu boli cię głowa? Znamy winowajcę
Inne produkty
Czego jeszcze nie warto trzymać w lodówce? Chleba. W ujemnej temperaturze pieczywo wysycha zdecydowanie szybciej.
W zwykłej szafce, a nie na półce w lodówce, powinny znaleźć się też oleje roślinne oraz ketchup. Nawet po otwarciu dzięki zawartości octu nic się nie zepsuje. Ta sama zasada dotyczy pikli.
W lodówce nie trzymajmy też orzechów, suszonych owoców, suchych strączków oraz ziaren. Podobnie jak ostrych sosów, przypraw i kawy.
Zobacz również: 10 minut dziennie wystarczy, żeby wygładzić zmarszczki