Siedlisko ołowiu, rtęci, kadmu. Niestety Polacy się zajadają
Ryby są istotnym elementem zdrowej diety, niestety wiele zanieczyszczeń przedostaje się do żywności i ryby nie są w tym przypadku wyjątkiem. Wskazujemy gatunki ryb, które mogą zawierać najwięcej toksycznych substancji. Na szczycie listy uwielbiane przez Polaków panga i tilapia.
1. Ryby, które są pełne toksycznych substancji
Im ryby dłużej żyją, tym mogą zawierać w sobie więcej toksyn. Główne rodzaje substancji toksycznych, jakie można znaleźć w rybach, to przede wszystkim rtęć, polichlorowane bifenyle (PCB) oraz dioksyny.
Do ryb, które mogą zawierać najwięcej toksyn zalicza się:
- panga - zazwyczaj hodowana w mocno zagęszczonych, zanieczyszczonych zbiornikach oraz dokarmiana paszą bogatą w antybiotyki i hormony, przez co traci swoje wartości odżywcze, których i tak zawiera niewiele w porównaniu z innymi gatunkami ryb;
- tilapia - badania wykonane przez Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy wykazały, że w porównaniu do innych gatunków, tilapia ma najwyższe stężenie ołowiu, ale też rtęci i kadmu;
- miecznik - może być bogaty w metylortęć, która spożywana w dużych ilościach, negatywnie wpływa na zdrowie mózgu. Co więcej miecznik ma tendencję do wchłaniania także innych toksyn takich jak PCB;
- węgorz - może zawierać więcej rtęci niż inne ryby, ponieważ to długowieczna ryba, która łatwo absorbuje metale ciężkie;
Dużo rtęci znajduje się także w rekinie, marlinie i żarłaczu błękitnym.
Czy należy obawiać się ryb łowionych w Bałtyku? Morski Instytut Rybacki Państwowego Instytutu Badawczego podkreśla, że ryby bałtyckie mogą być spożywane bez obaw, ponieważ nie przekraczają dopuszczalnych wartości stężenie toksycznych substancji.
2. Jadaj regularnie, bo są najzdrowsze
Dziki łosoś pacyficzny to jedna z najzdrowszych ryb. Dietetyczka Monica Auslander Moreno z Essence Nutrition przypomina, że dla konsumenta dziki połów oznacza mniejsza ilość rtęci oraz antybiotyków w rybie. Łosoś pacyficzny zawiera również witaminę D, witaminę B12 oraz selen.
Inny gatunek łososia, który także jest niezwykle zdrowy, to łosoś norweski. Nie zawiera antybiotyków, ponieważ jest hodowany zgodnie ze ścisłymi normami zrównoważonego rozwoju. Ma w sobie witaminę A oraz witaminy D i B12.
Dorsz pacyficzny to ryba o łagodnym smaku. Ma w sobie witaminę B12, fosfor i niacynę. Świetnie smakuje pieczony i jak wskazuje dietetyczka Bonnie Taub-Dix - nie rozpada się w trakcie przyrządzania oraz świetnie komponuje się z każdym sosem.
Sardynki są niedrogie i odżywcze. Ekspertka Taub-Dix podkreśla, że w jednej porcji tych ryb znajduje się 40 proc. dziennej dawki wapnia. Co więcej, sardynki są naturalnie bogate w witaminę D i mają w sobie znacznie mniej rtęci niż inne ryby.
Śledzie są jednym z najlepszych źródeł witaminy D, która dobrze działa na kości i zdrowie serca. Warto także jadać pstrąga oraz makrelę atlantycką.
Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl