Polacy uwielbiają grzyby i się nimi trują. Takie błędy popełniają najczęściej

Polacy uwielbiają zbierać grzyby i wielu jest przekonanych, że doskonale potrafią rozpoznawać poszczególne gatunki. Niestety w wielu przypadkach prawda okazuje się inna, ponieważ grzyb trujący często bardzo przypomina jadalnego lub cieszy się błędną opinią smacznego i bezpiecznego do spożycia, choć w rzeczywistości może nam poważnie zaszkodzić.

Eksperci alarmują. Polacy jedzą trujące grzybyEksperci alarmują. Polacy jedzą trujące grzyby
Źródło zdjęć: © East News
Paula Komendarczuk

Niebezpieczne pomyłki w lesie

Wiele osób ma spory problem z rozpoznawaniem grzybów, poza kilkoma najbardziej charakterystycznymi gatunkami. Niektórzy po prostu omijają okazy, co do których nie mają pewności, natomiast są też tacy, którzy zbierają je, nie zwracając uwagi, że grzyb jadalny od trującego może różnić się jednym szczegółem.

Często w koszykach grzybiarzy ląduje krowiak podwinięty (olszówka) zamiast pomarańczowego rydza. Gatunek ten nawet po obróbce termicznej może być niebezpieczny, choć jeszcze do lat 80-tych olszówki traktowane były jako grzyby jadalne.

Jedynym sposobem na przyrządzenie tego gatunku jest wielokrotne gotowanie i odlewanie wody, choć nawet ten zabieg nie daje stuprocentowej pewności, że zjedzony krowiak nie wywoła poważnych dolegliwości żołądkowych.

Udane grzybobranie. Oto co musisz wiedzieć udając się do lasu

Być może nie stanie się tak za pierwszym razem, ale toksyczna inwolutyna odkłada się w organizmie i w pewnym momencie jej wysoki poziom wywołuje zatrucie, grożące nawet śmiercią.

O czym pamiętać w czasie grzybobrania?

Osoby zbierające grzyby powinny pamiętać, by sięgać jedynie po dobrze znane im gatunki i za każdym razem upewnić się, że poprawnie je rozpoznali, korzystając z aplikacji na telefon lub atlasu grzybów.

Nie sięgamy po gatunki, które wymagają konkretnego sposobu ich przygotowania, jeżeli nie mamy wiedzy na ten temat i zależy nam na szybkim przyrządzeniu potrawy z grzybów.

Nie zbieramy olszówki, ponieważ nie ma możliwości sprawdzenia, czy kilkukrotne gotowanie usunęło całą zawartość toksyny.

Warto dokładnie czytać opisy gatunków i nie sugerować się wyłącznie nazwą, na przykład piestrzenica kasztanowata to grzyb trujący, choć drugi człon nazwy łacińskiej brzmi „jadalna”.

Co prawda, gotowanie teoretycznie neutralizuje toksynę, ale wciąż zdarzają się przypadki zatrucia. Podobnie jest w przypadku popularnych opieniek, ponieważ bezpieczne są wyłącznie młode kapelusze po uprzednim 30-minutowym gotowaniu i odlaniu wody.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka