Jak wybrać najzdrowszy olej kokosowy?
Olej kokosowy uznawany jest za superfood, czyli produkt, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Zawiera kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały. Jaki olej kokosowy wybrać, aby rzeczywiście dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników?
1. Pomoże w odchudzaniu
Olej kokosowy jest jednym z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez i cynk. W swoim składzie ma także kwas laurynowy, który ma silne działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Kwas laurynowy obniża także cholesterol. Zmniejsza się zatem ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Reguluje poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi cukrzycy.
Olej pomoże także w odchudzaniu. Istotną rolę spełniają trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Te cząsteczki tłuszczu w organizmie nie zamieniają się w tkankę tłuszczową, a wykorzystywane są do produkcji energii, przyśpieszą więc przemianę materii i metabolizm.
Używa się go również do pielęgnacji. Można stosować go jako krem na twarz, ciało czy balsam na zniszczone końcówki włosów. Sprawdzi się także w kuchni. Można nim posmarować chleb. Dodawać do ciast, tortów czy czekoladowych deserów.
- Pamiętajmy, żeby zachować jednak umiar w jego jedzeniu. Olej kokosowy zawiera kwasy nasycone, które w nadmiarze szkodzą. Powodują choroby układu krążenia - zaznacza Karolina Szczygieł dietetyczka.
2. Jaki wybrać olej?
W sprzedaży znaleźć można dwa rodzaje oleju kokosowego, rafinowany i nierafinowany. Dietetycy nie polecają oleju rafinowanego. Dlaczego?
Poddawany jest chemicznemu procesowi. Produkuje się go w wysokich temperaturach i czasami przy użyciu chemicznych rozpuszczalników.
Jest filtrowany i oczyszczany, więc pozbawiony cennych substancji odżywczych. Ma zmieniony skład. Jest dużo tańszy niż ten nieoczyszczony. Jest bezbarwny i bez zapachu. - Olej rafinowany nadaje się tylko do smażenia, bo ma wysoki punkt dymienia, nie jest rakotwórczy - zaznacza dietetyczka.
3. Tłoczony na zimno, nierafinowany
To najzdrowszy olej. Zawiera naturalne kwasy tłuszczowe. Tłoczony jest na zimo w temperaturze do 26 stopni Celsjusza zachowuje więc swoje cenne właściwości i zdrowotne substancje. Pięknie pachnie kokosem.
Jego konsystencja przypomina smalec, jest biały i gęsty. Ma krótki termin ważności i kosztuje dużo więcej niż rafinowany.
4. Skład i data ważności
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- Gwiazda na placu budowy! Tego jeszcze nie było
- Zęby mówią więcej niż myślisz. Sprawdź, co możesz od nich „usłyszeć”
Zanim kupimy olej zwróćmy uwagę na jego skład. Dobry olej kokosowy ma tylko jeden składnik i jest nim olej z miąższu kokosa. Niestety, nie zawsze tak jest.
Każdy producent powinien umieścić też informację czy jest to olej rafinowany czy nierafinowany. Ważny jest także zapach. Powinniśmy wyraźnie czuć przyjemny i słodki zapach kokosów. To znak, że jest to olej nierafinowany. Jeśli nie czujemy zapachu oznacza to, że olej był tłoczony w wysokiej temperaturze.
Ważna jest również informacja skąd olej pochodzi, z jakiego kraju, od jakiego producenta. O tym, że jest to produkt jakościowo dobry świadczy także certyfikat. Jeżeli widzimy na etykiecie trzy literki BIO, to wiemy, że olej pochodzi z ekologicznych upraw.
Tłuszcz kokosowy powinien być przechowywany w chłodnym miejscu, szkodzą mu promienie słoneczne. Nie warto kupować oleju z nieznanych źródeł.